Hlavní obsah

V Janově se za plného provozu zřítil dálniční most, 35 mrtvých

– Janov • Aktualizováno

Na frekventované dálnici A10 v Janově na severu Itálie se v úterý v 11:50 zřítila nejméně sto metrů dlouhá část dálničního mostu. V tu dobu po něm jezdila auta. Podle listu La Stampa si pád mostu vyžádal zatím 35 mrtvých včetně jednoho dítěte. Dodal, že počet obětí ještě naroste. Italští záchranáři vyprostili z trosek dva živé.

Záznam: V Janově se za plného provozu zřítil dálniční mostVideo: AP/Reuters

 
Článek

Oficiálně se uvádí 22 mrtvých, ale na twitterovém účtu kraje Ligurie, jehož je Janov hlavním městem, se nejnověji objevila informace, že obětí je 35. Italská televize RAI informovala, že kromě 22 obětí a 13 zraněných se pohřešuje deset lidí.

Podle ministra vnitra Mattea Salviniho bude nakonec mrtvých nakonec okolo třiceti. Mezi zraněnými jsou i lidé, kteří utrpěli šok.

Dva vážně zranění jsou obyvatelé domů, na které most spadl. Mezi zraněnými je taky 75letá žena, která se nadýchala zplodin kouře, když po pádu mostu začalo hořet.

Mezi zraněnými je i 46letý český řidič kamiónu. Zástupce firmy Sped-it, s jejímž vozem jel, Novinkám řekl, že muž je v nemocnici v Janově. [celá zpráva]

„Rozsah katastrofy je epochální,” řekl ředitel záchranné služby Franceso Bermano. Uvedl, že jsou uplatněny stejné postupy jako při zemětřesení. Dodal, že řada domů v okolí spadlého mostu musela být evakuována, protože trosky porušily plynové potrubí.

Podle agentury ANSA jely po mostě v době pádu desítky aut. Nejméně deset aut skončilo pod troskami, uvedla televize Sky News. Agentura ANSA uvedla, že je rozdrceno několik osobních aut, zřítilo se i několik nákladních.

Foto: Stringer, Reuters

Torzo mostu v italském Janově

Podle italských úřadů k pádu mohla přispět bouřka s prudkými větry a lijáky, které v úterý bičují severozápad Itálie. Do mostu podle svědků v 11:30 udeřil blesk. Mluví se i o sesuvu půdy. Prudký déšť rozvodnil tok, který vede pod mostem. Zřítil se pilíř a část stavby.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Informace o počtu obětí se rozcházejí, mrtvých ale budou zřejmě desítky.

Trosky dopadly 20 metrů od auta, ve kterém byl Davide Ricci. „Napřed se zřítil centrální pilíř, pak spadlo všechno ostatní,“ popsal muž událost. [celá zpráva]

Agentura ANSA uvedla, že se zhroutila zhruba 100 metrů dlouhá část mostní vozovky. Pod některými částmi mostu jsou také budovy a železniční trať. Část mostu spadla do areálu energetického závodu Ansaldi. Vchod do továrny je hned pod viaduktem. Naštěstí se zřítila část až o kus dál, která dopadla na prázdná auta na parkovišti.

Další kus mostu dopadl do podniku Amiu. Část její budovy zničena. Zničeny byly i dvě dodávky Porter a nákladní auto. Naštěstí oblast, do které most spadl, je málo obývaná a podniky jsou tam prázdné.

Naopak doprava byla kvůli prázdninám hustší. Most je využíván při cestách do Francie.

Na místě zasahuje dvě stě hasičů a záchranářů, kteří se snaží z trosek vyprostit oběti. Záchranáři mají s sebou psy, kteří pátrají po obětech. „Situace je chaotická, všude je plno trosek,” uvedli.

Foto: twitter Raffaele La Ciura ‏

Zřícený dálniční most v italském Janově.

Most pojmenovaný Morandi pochází ze 60. let minulého století. Stojí mezi čtvrtěmi Sampierdarena a Cornigliano a byl přes kilometr dlouhý, informoval list El País. Úroveň vozovky mostu je ve výšce 45 metrů.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Na místě zasahoval vrtulník záchranářů

Úřady se podle agentury ANSA domnívají, že na vině je chyba v konstrukci. Obavy, že by se mohla stavba zřítit, panovaly už loni v únoru. Most dokončený v roce 1967 byl v roce 2016 most rekonstruován. Mluvčí hasičů ale uvedla, že žádné zprávy o problémech se statikou neměli.

Guvernér Ligurie Giovanni Toti  už přiznal la prohlásil, že údržba mostu se ukázala jako nedostatečná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Janově se zřítil za provozu kus dálničního mostuVideo: Reuters

Foto: Mapy.cz

Místo zřícení mostu v italském Janově

Reklama

Výběr článků

Načítám