Hlavní obsah

Slovensko dál řeší únos Vietnamce. Tajná služba prý o ničem nevěděla

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská informační služba (SIS) nevěděla o loňském únosu bývalého ředitele vietnamské ropné firmy Trinh Xuan Thanha. Po pátečním mimořádném zasedání parlamentního výboru pro kontrolu SIS to řekl ředitel tajné služby Anton Šafárik.

Foto: Ivan Vlček, Bratislava, Právo

Exministr vnitra Robert Kaliňák v obležení novinářů

Článek

„Únos se stal v Berlíně, pokračoval asi dva dny v České republice a na Slovensku to trvalo dvě hodiny a každý obviňuje Slovensko,“ řekl Šafárik. Opomněl ale dodat, že na Slovensku byla do únosu zaangažována vláda, která vietnamské delegaci poskytla vládní speciál, jak dříve přiznalo ministerstvo vnitra.

„Přijde čas, kdy precizní Němci poskládají mozaiku a dostaneme přesné informace, jak to celé bylo. Já jsem o zvýšeném pohybu vietnamských tajných služeb na našem území nevěděl a o únosu jsem se dozvěděl několik dní poté, co se stal,“ přiznal ředitel SIS.

Šafárik potvrdil, že Vietnamci při únosu z Berlína přes Českou republiku do Bratislavy přespali v Brně. „Němečtí vyšetřovatelé jsou v těchto dnech v Čechách, aby místečko po místečku sledovali stopy,“ konstatoval šéf tajné služby.

Foto: Nguyen Huy Kham, Reuters

Trinh Xuan Thanh byl unesen z Berlína do Vietnamu. Na snímku ve vysílání vietnamské státní televize loni v srpnu.

Ředitel SIS připustil, že realizace převozu Thanha pomocí dodávek z české půjčovny byl ze strany vietnamských agentů chybný krok, protože tyto vozy měly zabudovaný systém GPS a jejich pohyb bylo lehké zmapovat.

Sám si připravil otázky

Podle Deníku N měl Thanh opustit schengenský prostor na palubě slovenského vládního speciálu, který vietnamské delegaci vedení ministrem vnitra To Lamem poskytl jeho tehdejší slovenský partner Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie). Kaliňák se tento týden snažil dokázat testem na detektoru lži, že o únosu Thanha nevěděl. Firma provádějící test přiznala, že otázky zformuloval sám Kaliňák.

Televizi Joj to potvrdil Nihad Malkic z firmy provádějící test. Výsledky testu podle Kaliňáka dokázaly, že o únosu nevěděl. Slovenská média si nyní kladou otázku, nakolik je takový test věrohodný, když si otázky sám připravil. „Již tento fakt celý test diskvalifikuje jako nedůvěryhodný,“ konstatoval Denník N.

„Otázky testu formuluje examinátor, v ideálním případě vyšetřovatel po důkladném obeznámení se s případem,“ řekl listu anonymně policista, který testy na detektoru lži vykonává na specializovaném pracovišti v Pezinku.

Denník N v pátek napsal, že slovenští policisté jednali o únosu s berlínskými vyšetřovateli letos v březnu v Praze. Němci navrhovali výslech členů ochranky, která zabezpečovala pobyt vietnamské delegace na Slovensku. „Na Slovensku však nikdo neviděl důvod konat,“ konstatoval list.

Doživotní trest

Bývalý ředitel vietnamské ropné firmy Thanh byl v Německu v azylovém řízení, když ho před rokem unesli vietnamští agenti. Přes Prahu a Brno ho dostali do Bratislavy, kde v tom čase jednal Kaliňák s vietnamským ministrem vnitra To Lamem.

Vietnamská delegace požádala slovenskou stranu o poskytnutí vládního speciálu, na jehož palubě měli agenti dostat Thanha ze schengenského prostoru. Dokazovat by to mohl i fakt, že vietnamská delegace se v Bratislavě najednou rozrostla ze čtyř osob na dvanáct. Thanh byl ve Vietnamu odsouzen k doživotnímu trestu za zpronevěru.

Foto: Ivan Vlček, Bratislava, Právo

Ministryně vnitra Denisa Saková v obležení novinářů

Exministr Kaliňák i současná ministryně vnitra Denisa Saková se ve čtvrtek zúčastnili slyšeni u branněbezpečnostního výboru parlamentu. Slyšení však bylo neveřejné. „Mé přesvědčení, že je Kaliňák do toho namočený, se po zasedání výboru blíží k jistotě,“ řekl po zasedání výboru opoziční poslanec Ľubomír Galko (Svoboda a Solidarita).

Saková ve středu zbavila mlčenlivosti 14 policistů, kteří vietnamskou delegaci doprovázeli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám