Hlavní obsah

Němce znepokojují dětští islamisté

Právo, vpl

Hans-Georg Maassen, šéf německé kontrarozvědky – Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) – varoval před zradikalizovanými potomky z islamistických rodin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Socializaci dětí prostřednictvím islamistického rodinného prostředí považuji za znepokojující,“ řekl deníkům mediální skupiny Funke. Podle poznatků BfV bývají tyto děti od narození vychovávány v duchu extremistického obrazu světa, který legitimizuje násilí vůči jiným a znevažuje všechny, kteří nepatří do komunity.

„Celkově je v tomto ohledu řeč o nižším trojmístném počtu islamistických rodin s řádově stovkami dětí, které podle znalců radikální scény představují nezanedbatelný potenciál nebezpečí,“ upozornil Maassen.

Z analýzy BfV vyplývá, že se objevily informace o „rychlejší a výraznější radikalizaci neplnoletých a mladých dospělých“.

Německo předloni snížilo věkovou hranici umožňující monitorování aktivit podezřelých ze 16 na 15 let, avšak nyní nechybějí důvody pro další snížení věkového limitu, naznačila mluvčí spolkového ministerstva vnitra.

Také někteří politici vládních křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové vznesli požadavek, aby bezpečnostní složky mohly sledovat i děti mladší 14 let. „Navrhovaný posun věkové hranice nemá nic společného s kriminalizací. Jde o obranu naší země před možnými hrozbami,“ vysvětlil politik CDU Patrick Sensburg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám