Hlavní obsah

Tisíce Němců protestovaly proti migrační politice CSU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Kolem 25 000 lidí v neděli demonstrovalo v Mnichově proti restriktivní migrační politice bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Organizátoři protestu v prohlášení poukázali na „neodpovědnou a rozvratnou” politiku stranického vedení, které podle nich šíří strach a vede německou společnost doprava. Šéf CSU a spolkový ministr vnitra Horst Seehofer nedávno představil plán na přísnější migrační pravidla.

Foto: Andreas Gebert, ČTK/AP

Nedělní protest v Mnichově.

Článek

Podle agentury Reuters byl protest dalším důkazem klesající popularity CSU, která v podzimních volbách do bavorského parlamentu podle všech aktuálních průzkumů ztratí většinu. Ve volbách by mohla získat 38 procent hlasů, což by byl nejhorší výsledek strany od roku 1954. [celá zpráva]

Foto: Andreas Gebert, ČTK/AP

Společně proti politice strachu, hlásal jeden transparentů.

Demonstranti kritizovali vůdce CSU a ministra vnitra spolkové vlády Horsta Seehofera a bavorského premiéra Markuse Södera za jejich protiimigrační postoje. Protest svolali aktivisté sociální demokracie, německých Zelených, radikální Levice a náboženských a dobročinných spolků.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer

CSU na stranickém twitterovém účtu akci označila za "politickou agitaci". Lidé v Bavorsku prý vědí, jaké hodnoty strana zastává.

Seehofer počátkem července představil nový migrační plán. Ten počítá se zavedením nového režimu na německo-rakouské hranici, který má „zabránit vstupu migrantů, kteří byli zaregistrováni v jiné zemi Evropské unie“.  Hlavním cílem je podle Seehofera zajištění pořádku a zaručení humánnosti. „Žádná země světa nemůže neomezeně přijímat uprchlíky,“ řekl.

„Kvůli tomu zřídíme tranzitní centra, z nichž budou žadatelé o azyl vraceni přímo do příslušných zemí,” slibuje Seehofer v dokumentu. [celá zpráva]

Plán ministra Seehofera
Plán má 63 bodů.
Počítá se s důkladným přezkoumáním ochrany u těch žadatelů, kteří byli odsouzeni za trestné činy.
Pokud někdo tvrdí, že v zemi původu mu hrozí nebezpečí, a přesto tuto zemi navštíví během azylového řízení, má jeho žádost o azyl pozbýt platnosti.
Důkladné objasňování totožnosti.
Sankce pro ty migranty, kteří se řádně neúčastní integračních kurzů.
Personální posílení soudů kvůli urychlení azylových řízení.
Žadatelé o azyl se mají v budoucnu podílet na soudních výlohách.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové a její sesterská strana Křesťanskosociální unie (CSU), kterou vede Horst Seehofer, a koaliční partner sociální demokraté (SPD) počátkem měsíce týden dosáhly dohody na souboru opatření zaměřených na zpřísnění migrační politiky. Shoda panuje na rychlejším vracení migrantů do té země EU, kde se poprvé zaregistrovali. Dotyční mají být do příslušných zemí vraceni pokud možno do 48 hodin. Žádná speciální tranzitní centra na hranicích však vznikat nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám