Hlavní obsah

Požár na jihu Portugalska se blíží k letoviskům, z nebe padá popel

Lisabon

Požár v regionu Algarve na jihu Portugalska se blíží k letoviskům na pobřeží. Portugalská vláda v úterý převedla velení zásahu z regionální na národní úroveň. Informovala o tom agentura Reuters. Živel si nevyžádal žádné oběti. Zranění v oblasti požáru utrpěly zhruba tři desítky lidí - většina z nich se nadýchala kouře či utrpěla popáleniny.

Foto: AP

Požáry v Portugalsku

Článek

Požár vypukl v pátek v kopcích poblíž města Monchique a k jeho šíření přispěly nebývale vysoké teploty, které o víkendu v oblasti přesahovaly 45 stupňů Celsia. Nyní se plameny plynule přibližují k pobřeží, kde tráví dovolenou tisíce portugalských i zahraničních turistů.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Vrtulník hasí požár u portugalské vesnice Monchique

Dýmu na pobřeží přibývá a plameny se blíží městu Silves, které leží deset kilometrů od moře. Podle místních obyvatel, kterých zde žije zhruba 6000, ve městě „sněží popel”.

Od pátku plameny sežehly území o rozloze 20 000 hektarů. Několik desítek domů v zalesněných kopcích lehlo popelem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky požárů v PortugalskuVideo: Reuters

V letovisku Portimao, které leží jižně od postupujícího ohně, panují obavy, že se požár dostane až tam. „Lesní požár by musel do Portimaa urazit ještě dlouhou cestu, ale proces by mohl urychlit silný vítr,” uvedla Jihoafričanka Meghann do Carmová, která v letovisku žije, „lidé se toho bojí, protože oheň je horší, než jsme čekali”.

Zásah hasičů čelí kritice

„Rozhodli jsme se přesunout koordinaci zásahu na národní úroveň,” oznámil ministr vnitra Eduardo Cabrita. „To nám umožní mobilizovat více zdrojů,” rozvedl. V úterý odpoledne bylo na místo vysláno dalších 100 hasičů, s ohněm jich tedy nyní celkem bojuje 1320. Do zásahu bylo zapojeno 420 hasičských vozů a 17 letadel a vrtulníků.

Foto: Javier Fergo, ČTK/AP

Vyhořelé auto u portugalské vesnice Monchique

Hašení koordinuje Úřad pro civilní ochranu, který spadá pod ministerstvo vnitra. Profesionální hasiči postup úřadu veřejně kritizovali. Jejich sdružení vydalo prohlášení, v němž vládu vyzývá, aby nedávnou reorganizaci hasičských sborů znovu promyslela a přepracovala.

Šéf národního sdružení profesionálních hasičů Fernando Curto vyzval ke změně taktiky a navrhl, aby se při boji s živlem použily chemikálie.

Nemálo místních obyvatel si klade otázku, proč se vzhledem k množství nasazených hasičů a techniky oheň stále šíři, když v pondělí bylo 95 procent požáru pod kontrolou, napsala agentura AP.

Foto: Mapy.cz

Region Algarve ve kterém vypukly požáry

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám