Hlavní obsah

Rodiště Franka odmítá ostatky diktátora na svém hřbitově

DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radní španělského města Ferrol schválili dokument, který zakazuje pohřbít v jejich městě ostatky někdejšího diktátora Franciska Franka. Franco, který zemřel v roce 1975, je zatím pohřben v památníku v Údolí padlých u Madridu.

Foto: Profimedia.cz

Franisco Franco během španělské občanské války.

Článek

Nová španělská vláda socialisty Pedra Sáncheze už ale slíbila, že ostatky exhumuje a předá rodině. V Údolí padlých jsou totiž pohřbeny i oběti z obou táborů občanské války, kterou Franco v roce 1936 pučem rozpoutal.

„Ferrol je už dostatečně stigmatizován tím, že je Frankovým rodným městem, a proto jsme tento návrh předložili. Nevíme sice, co rodina s ostatky plánuje, ale ani nás to nezajímá,“ zdůvodnil podání návrhu radní Iván Rivas.

Frankova rodina má na městském hřbitově ve Ferrolu hrobku, kterou jí v roce 1967, za Frankovy vlády, darovala radnice. Tehdejší starosta v příslušném dokumentu mj. uvedl, že je to „dar pro nejslavnějšího syna města“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám