Hlavní obsah

Ve Švédsku ukradli královské klenoty

– Stockholm

Dvě královské koruny, žezla a jablka ze 17. století ukradli v úterý v poledne zloději z katedrály v Strängnäsu na jihovýchodě Švédska. Zločinci pak uprchli na malém motorovém člunu, uvedl ve středu server The Local.

Foto: Handout, Reuters

Královské klenoty ze 17. století, které byly ukradeny ve Švédsku.

Článek

Dva zloději přišli do katedrály kolem poledne, tedy v době, kdy byla otevřená pro veřejnost, a z uzamčených skleněných vitrín zajištěných poplašným zařízením vzali dvě zlaté královské koruny posázené drahokamy a perlami, královská jablka a žezlo. Zda se alarm spustil, není jasné.

Větší koruna patřila králi Karlu IX., který vládl zemi od roku 1604 do své smrti v roce 1611, druhá jeho manželce, královně Kristině, která zemřela v roce 1625. Šlo o pohřební koruny, které byly v pozdějších dobách z hrobů vyzdviženy a vystaveny. Mají nevyčíslitelnou hodnotu. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Foto: TT News Agency, Reuters

Švédští policisté při vyšetřování krádeže koruny

Svědek loupeže Tom Rowell, který se bude příští týden v katedrále ženit, řekl švédskému deníku Aftonbladet, že viděl dva muže, jak vybíhají ven z kostela. Naskočili do malého bílého otevřeného člunu a rychle odjeli pryč.

„Kontaktovali jsme policisty a oni nám řekli, že z katedrály bylo cosi ukradeno. Věděl jsem hned, že šlo o zloděje, podle toho, jak se chovali,” řekl Rowell, podle něhož pluli přes jezero.

Policie zahájila rozsáhlé pátrání. Soustředí se na okolí jezera Mälären, na jehož břehu leží Strängnäs. „Mohli se vydat na západ do Köpingu nebo Arbogy anebo na východ do Västerasu, Eskilstuny či Stockholmu. Pátráme všemi těmito směry,” prohlásil mluvčí stockholmské policie Thomas Agnevik.

Foto: Pontus Stenberg, ČTK/AP

Policie našla u jezera Mälären opuštěný bicykl.

Policie podle něj po zlodějích pátrá na vodě i ve vzduchu. „Zatím je to 1:0 pro ně,” konstatoval Agnevik.

Případ není ojedinělý, v roce 2013 byla ukradena koruna a žezlo krále Johanna III. z Västeråsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám