Hlavní obsah

Za tragickou bilanci můžete i vy, vyčetl ministr Řekům. Jeho návštěva skončila hádkou

Za tragické důsledky rozsáhlého požáru, který zachvátil Řecko, mohou sami někteří obyvatelé postižených oblastí. Nelegálně si vystavěli domy mezi zalesněnými oblastmi, prohlásil ministr obrany Panos Kammenos. Reagoval tak na stížnosti lidí z nejhůře postižené obce Mati, že vláda neměla připravený evakuační plán a nechala je napospas plamenům. Návštěva ministra skončila hádkami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na spálenou vesnici Mati v ŘeckuVideo: AP

 
Článek

Ministra po příjezdu obklopili zoufalí lidé a zasypali ho výčitkami. „Nechali jste nás shořet jen tak. Opustili jste nás,“ plakala jedna z místních žen.  Další muž vyprávěl, jak dorazil na hasičskou stanici, aby požádal o pomoc a hasiči o žádném požáru neměli ani tušení.

Další mu vyčítal pomalou práci záchranářů i hasičů. „Lidé skákali do moře, aby se zachránili. Mnozí se ale nestačili k moři dostat,“ stěžoval si další.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Ministr Panos Kammenos na návštěvě postižené obce Mati

Kammenos reagoval ostře. Prohlásil, že k šíření požáru přispělo nezodpovědné jednání některých místních lidí, kteří si nelegálně vystavěli domy mezi zalesněnými oblastmi. Tento „zločin” měl podle něj za následek zablokování únikových cest k moři, k němuž lidé před ohněm utíkali.

Příčiny požáru, stejně jako reakci úřadů na něj, vyšetřuje aténská prokuratura. Agentura Reuters uvedla, že podle jedné z prověřovaných teorií byl požár založen úmyslně na třech různých místech zároveň, navíc byly některé hydranty prázdné.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Jeden ze stovek shořelých vozů

Podle místních úřadů byl vítr, který v pondělí plameny rozdmýchal, tak prudký a nepředvídatelný, že by ani dokonale realizovaný evakuační plán ničemu nepomohl.

Počty obětí stále rostou. Nejčerstvější bilance hovoří o 85 mrtvých a 187 zraněných, z nich 11 je na jednotce intenzivní péče. Podle webu iefimerida.gr se pohřešuje kolem 25 lidí. Zhruba 300 záchranářů a dobrovolníků prohledávají domy a také pobřeží a nedaleký ostrov. Pátrají po obětech i zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mati našli záchranáři ohořelá těla 26 lidí, kteří nestihli před požárem včas utéctVideo: Reuters

Lidé poskytují svou DNA, aby pomohli identifikovat těla obětí. Většina obětí je sežehnutá k nepoznání.

Podle předběžných informací plameny poškodily více než 500 domů, z nichž většinu pravděpodobně nebude možné opravit. Z úzkých silnic vedoucích k pobřeží bylo na vrakoviště v obci Rafina odtaženo 300 shořelých aut.

Reklama

Související témata:

Související články

Dron zachytil zkázu v Řecku

Nejméně 60 obětí si už vyžádaly lesní požáry, které v pondělí vypukly v okolí Atén. Přes 150 dalších lidí oheň zranil, řada z nich je v ohrožení života. Mezi...

Výběr článků

Načítám