Hlavní obsah

Máte pět týdnů na novou dohodu o přijímání migrantů, pak zavřeme přístavy, hrozí Italové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Berlín

Italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi dal podle BBC ostatním evropským zemím ultimátum, že musí do pěti týdnů přijít s novou dohodou o přijímání migrantů, jinak uzavře své přístavy. Itálie chce dosáhnout toho, aby se migranti nevyloďovali automaticky na jejím území, ale byli přemísťováni i do dalších zemí.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi

Článek

Minulý týden Itálie pohrozila, že uzavře všechny své přístavy i pro všechny lodě převážející migranty včetně těch, které se podílejí na operaci proti pašeráků lidí Sophia. V pondělí římská vláda ustoupila, dala však nové ultimátum - dohoda o operaci Sophia musí být do pěti týdnů upravena tak, aby se migranti automaticky nevyloďovali v Itálii, ale odváželi se do jiných zemí.

Že Itálie neuzavře své přístavy pro unijní lodě bylo jasné už po jednání italského ministra zahraničí Milanesiho s jeho německým protějškem Heiko Maasem. Milanesi uvedl, že italské přístavy by mohly zůstat otevřené, dokud se nenajde řešení, které by zabránilo tomu, aby „se všichni zachránění vyloďovali v jedné zemi“. Nyní se objevil i časový rámec.

EU souhlasí, ale dohodu hledá těžko

Už minulý týden se obrátil italský premiér Giuseppe Conte na Evropskou komisi, aby byla dohoda o operaci Sophia v tomto směru upravena. EU sice v zásadě souhlasí, že by neměli být všichni migranti vyloďováni jen v Itálii, dohody se však nepodařilo dosáhnout. [celá zpráva]

Itálie se staví proti přijímání jakýchkoli migrantů a snaží se najít dohodu s dalšími zeměmi EU, aby si migranty rovnou přebíraly. V případě České republiky, ale také Maďarska, minulý týden neuspěl, protože přijímání migrantů je dobrovolné. [celá zpráva]

Italské přání je navíc v rozporu s mezinárodním námořním právem, kdy se zachránění vyloďují na nejbližší pevnině, i se stávajícím dublinským systémem, kdy se mají migranti registrovat v první zemi EU, do které vstoupí.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš to schytal od naštvaných Italů

Kriticky odpověděla část italských politiků i médií na nedělní rozhodnutí českého premiéra Andreje Babiše (63) nevyslyšet žádost jeho protějšku Giuseppa...

Výběr článků

Načítám