Hlavní obsah

Ať se EU postará o migranty z rybářské lodě, žádá Itálie. Babiš mluví o cestě do pekel

Aktualizováno

Itálie žádá Evropskou unii, ať se postará o 450 zachráněných migrantů z rybářské lodi ve Středozemním moři. Oznámil to na Twitteru předseda české vlády Andrej Babiš (ANO) s tím, že dostal kopii dopisu adresovaného předsedům Evropské rady a Evropské komise. Zároveň takový přístup označil za „cestu do pekel”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Dostal jsem od premiéra (Giuseppe) Conteho spolu s ostatními premiéry EU kopii dopisu adresovanému předsedovi Evropské rady (Donaldu) Tuskovi a Evropské komise (Jean-Claudeovi) Junckerovi, kde italský premiér žádá, aby se EU postarala o část ze 450 lidí, kteří jsou nyní na moři. Takový přístup je cesta do pekel,“ uvedl Babiš.

Podle něj takový postup jen motivuje pašeráky lidí, Česko prý žádné migranty přijímat nebude. „Na Evropské radě jsme pro relokaci prosadili princip dobrovolnosti a toho se budeme držet,“ uvedl Babiš.

Foto: Igor Petyx, ČTK/AP

Loď italské pobřežní hlídky Diciotti se 67 migranty na palubě zachráněnými náklandí lodí Vos Thalassa vplouvá do Sicilského přístavu Trapani.

Přibližně 450 lidí bylo na palubě rybářské lodi, odkud je tento týden převzala plavidla unijní agentury Frontex a italské finanční stráže.

Loď se v pátek podle italských úřadů nacházela v maltské pátrací a záchranné námořní zóně. Malta toto tvrzení ale odmítla a uvedla, že loď byla už v italských vodách, když se o ní úřady dozvěděly.

Spor o migranty z lodě se dosud odehrával mezi Itálií a Maltou. Italský premiér Conte v sobotu oznámil, že Francie a Malta se nabídly, že přijmou po 50 migrantech a že „velmi rychle budou následovat nabídky dalších evropských států". [celá zpráva]

V neděli podle agentury DPA došlo k dohodě Itálie s Německem, podle které jsou Němci s ohledem na současná jednání o intenzivnější bilaterální spolupráci v azylové oblasti ochotni převzít 50 lidí.

Australský model

Babiš na Twitteru také uvedl, že jediným řešením migrační krize je podle něj australský model, tedy nedopustit vylodění migrantů v Evropě a vracet lodě, odkud vypluly. „Musíme vyslat jasný signál, že nelegální migrace skončila a že Evropská unie je připravena nelegální migranty okamžitě vracet,“ uvedl.

Zároveň je podle něj třeba pomoci migrantům v zemích mimo Evropu, odkud přicházejí, aby se na cestu vůbec nevydávali.

Taková rétorika zaznívá z české strany i z jiných států opakovaně, uvést do praxe se to však zatím politikům nedaří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám