Hlavní obsah

Německá armáda sílí a potřebuje vojáky, chystá verbování cizinců

– Berlín

Německá armáda sílí a potřebuje nové lidi, vážně proto zvažuje verbování cizinců. Pro najímání občanů z jiných členských států Evropské unie jsou obě koaliční strany CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové i SPD, kterou vede Andrea Nahlesová. Sociální demokracie ale požaduje, aby cizinci získali německé občanství. Informoval o tom server Deutsche Welle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá armáda během cvičeníVideo: Reuters

 
Článek

„Bundeswehr roste. A na to potřebujeme kvalifikovaný personál,“ vysvětlil agentuře DPA důvody rodícího se plánu mluvčí spolkového ministerstva obrany.

Expert německé sociální demokracie na bezpečnostní politiku Karl-Heint Brunner potvrdil v rozhovoru pro list Augsburger Allegemeine, že si dovede představit občany jiných členských států osmadvacítky sloužící v německé armádě. Nelíbí se mu ale představa, že by nosili uniformu Bundeswehru lidé bez spolkového občanství.

„Pokud budou naverbováni cizí státní příslušníci bez příslibu zisku německého pasu, riskujeme, že se z Bundeswehru stane námezdní armáda,“ varoval Brunner.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci německé armády.

Mluvčí CDU pro zahraničí politiku, obranu a záležitosti Evropské unie Florian Hahn se k myšlence cizinců v německé armádě rovněž staví kladně. „S využitím rámce evropského liberalismu můžeme vyvinout nový moderní model. Musí však být garantována určitá míra důvěry v každého vojáka,“ míní Hahn.

Německá armáda se v posledních letech potýká s vážnými nedostatky lidí, techniky i zásob. Politici se proto shodují, že je problém nutné urgentně řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám