Hlavní obsah

Češi v Tatrách během povodní vyrazili na túry i s dětmi, záchranáři měli co dělat

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory nepříznivému počasí a povodňové situaci v části Vysokých Tater se ve čtvrtek vydala na túru čtrnáctičlenná skupina českých turistů. Čtyřem dospělým a deseti dětem museli ve večerních hodinách pomáhat horští záchranáři.

Foto: Horská záchranná služba

Silnice v Tatrách poškozená současnými povodněmi.

Článek

Horská záchranná služba (HZS) na sociální síti oznámila, že všichni členové skupiny byli po celodenní túře vyčerpaní a promočení. „Ve večerních hodinách požádali o pomoc horské záchranáře, protože rozvodněné potoky jim nedovolily sestoupit od Batizovského plesa směrem na Vyšné Hágy ani projít výtok z Batizovského plesa a pokračovat na Sliezsky dom,“ uvedli záchranáři.

Na místě zjistili, že jeden chlapec je natolik vyčerpaný, že nezvládne pokračovat v cestě. Na pomoc proto vzlétl vrtulník. „Letěl přímo k Batizovskému plesu, kde vyzvedl vyčerpaného chlapce, a transportoval ho na heliport ve Starém Smokovci,“ uvedli. Ostatní členové skupiny pokračovali v sestupu za doprovodu horských záchranářů. „Podařilo se jim obejít rozvodněné potoky a pokračovali na Sliezsky dom, kde turisty ubytovali,“ dodala HZS.

Další Češi v nesnázích

Ve stejné době požádal o pomoc horských záchranářů český pár, který po celodenní túře rovněž nebyl schopen samostatného sestupu. Vrtulník vyzvedl ze sedla Ostrva 53letou ženu, která pro celkové vyčerpání nedokázala pokračovat v sestupu na Popradské pleso.

„Posádka vrtulníku pacientce na místě poskytla neodkladné zdravotní ošetření a poté ji transportovala do Starého Smokovce. Pětapadesátiletého muže doprovodili horští záchranáři na Popradské pleso, odkud pokračovali terénním vozidlem do Starého Smokovce,“ uvedla HZS.

Obě záchranné akce skončily v pozdních večerních hodinách.

Po lokálních záplavách ve Vysokých Tatrách, které si tento týden vynutily evakuaci kolem tří stovek lidí a poškodily silnice a mosty, se situace zklidnila. Dál ale zůstávají uzavřené některé turistické trasy. Přívalové deště totiž poškodily několik turistických stezek a strhávaly mosty. Byly uzavřeny Bielovodská a Javorová dolina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám