Hlavní obsah

O zapojení Rusů do otrav novičokem nevíme, vyvrací spekulace britský politik

– Londýn

Za divokou spekulaci označil ve čtvrtek náměstek britského ministra vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace zprávu tamní agentury PA (Press Association), podle které se podařilo identifikovat pachatele útoku na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Experti v protichemických oblecích u stanu na místě otravy agenta Skripala

Článek

Agentura PA s odvoláním na svůj zdroj uvedla, že si jsou vyšetřovatelé jisti, že nervově paralytickou látkou útočili Rusové.

„Myslím, že tento článek patří do složky 'špatně informované a divoké spekulace',” komentoval Wallace zprávu britské agentury PA.

Agentura ve čtvrtek napsala, že britští vyšetřovatelé vypátrali pachatele útoku na někdejšího dvojitého rusko-britského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii. Mělo jít o několik lidí z Ruska. Jména ale PA neuvedla.

Skripalovi byli otráveni 4. března v jihoanglickém městě Salisbury. Šestašedesátiletý Skripal i jeho dcera útok přežili a po zhruba dvouměsíční léčbě byli propuštěni z nemocnice v Salisbury. [celá zpráva]

Moskva podíl na útoku popírá. Ruský prezident Vladimir Putin po pondělním summitu s prezidentem USA Donaldem Trumpem v Helsinkách novinářům řekl, že britská obvinění jsou nepodložená. „Nikdo nepředložil žádné důkazy. Je to stejné jako obvinění, že se Rusko vměšovalo do amerických voleb,” řekl Putin v rozhovoru pro americkou televizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám