Hlavní obsah

Slovenská policie při vyšetřování vraždy Kuciaka pochybila, přiznal prokurátor

– Bratislava
Právo, ivi (Bratislava)

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár v pondělí připustil, že ve vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové nastaly chyby, které zpomalily vyšetřování. Novináře a jeho přítelkyni zastřelil zatím neznámý pachatel 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala celonárodní protesty, které vyústily v pád vlády Roberta Fica.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár

Článek

Čižnár neupřesnil, k jakým pochybením ve vyšetřování došlo. Nastala ale prý v prvotních úkonech, které zpomalily vyšetřování.

„Některé chyby se odstraňují pracně. Zatím jsme v takové oblasti chyb, které se odstranit dají, ale natahuje to čas. Mohli jsme být trochu dál,“ přiznal generální prokurátor. „Kdybych řekl, co si myslím, byla by z toho hysterie,“ dodal Čižnár bez bližšího upřesnění. Vyšetřování je však podle něho nezávislé a plynulé.

Vražda položila vládu

Kuciak a jeho snoubenka byli zavražděni pravděpodobně na objednávku výstřely z pistole kalibru devět milimetrů. Po jejich smrti požadovaly tisíce Slováků v ulicích urychlené vyšetření dvojnásobné vraždy. Šlo o největší demonstrace od roku 1989.

Postupně podal demisi ministr vnitra Robert Kaliňák i premiér Robert Fico (oba Směr-sociální demokracie). Tím padla celá vláda a prezident Andrej Kiska jmenoval nový kabinet premiéra Petra Pellegriniho (Směr), který sestavily stejné koaliční strany. Koncem května rezignoval také policejní prezident Tibor Gašpar.

Reklama

Související články

Slovenští poslanci odmítli předčasné volby

Slovenský parlament v úterý odmítl návrh na vypsání předčasných voleb, který předložila opozice po politické krizi vyvolané dosud neobjasněnou únorovou vraždou...

Výběr článků

Načítám