Hlavní obsah

Další referendum o brexitu nepřichází v úvahu, vyvrátil spekulace mluvčí Mayové

– Londýn

Britové si zvolili brexit, a tak k němu dojde. Žádné další hlasování nebude. V pondělí to prohlásil mluvčí britské premiérky Theresy Mayové. Nové hlasování navrhla někdejší členka kabinetu Justine Greeningová, podle níž je vládní plán poctivým pokusem o kompromis, který se ale nelíbí nikomu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Britská veřejnost hlasovala pro vystoupení z Evropské unie. Nebude druhé referendum... za žádných okolností,” řekl mluvčí Mayové.

Londýn minulý týden zveřejnil podrobnosti plánu na odchod z EU, který je ale pro zastánce takzvaného tvrdého brexitu nepřijatelný. Odstoupilo kvůli tomu celkem devět vládních úředníků z řad konzervativců.

Greeningová, která do ledna řídila školství, dokument o brexitu označila za nejhorší pro obě strany. Sama v referendu v roce 2016 hlasovala pro setrvání v Unii. Podle ní byl se teď mělo konečné rozhodnutí vrátit k občanům, aby se vyřešil zablokovaný spor mezi politiky.

Tři možnosti

Greeningová napsala v listu The Times, že existují tři možnosti – plán Mayové, zůstat v EU, nebo z Unie odejít bez dohody. Lidé by měli mít možnost označit první a druhou volbu, aby se dospělo ke konsensu.

V rozhovoru s BBC řekla, že vládní dohodu považuje „za moudrý pokus o kompromis, který nevyhovuje nikomu”. „Pravda je, že parlament je zablokovaný. Ať bude na stole jakýkoli návrh, najdou se poslanci, kteří ho odmítnou. Británie ale potřebuje najít cestu kupředu,” řekla Greeningová. BBC ji označuje za nejvyššího bývalého člena vlády, který se vyslovil pro nové referendum. Greeningová řekla, že stejný názor jako ona mají další vysoce postavení členové Konzervativní strany a že s postupem vlády nesouhlasí ani ti, kdo v referendu byli pro odchod z Unie.

Mayová slibuje tvrdé jednání

Parlament, který má v pondělí Mayová seznámit s výsledkem summitu NATO z minulého týdne, má projednávat také strategii brexitu.

Mayová se v článku v listu The Mail on Sunday také pokusila poskytnout jisté záruky těm, kdo se obávají, že bude přistupovat na další kompromisy – uvedla, že Británie bude jednat s Bruselem o dohodě tvrdě.

„Aby bylo jasno, náš plán není dlouhý seznam přání, ze kterého si mohou vyjednávači vybírat. Je to komplexní plán skládající se z řady bodů, o nichž nelze diskutovat,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám