Hlavní obsah

Italská protimigrační Liga posílila v komunálních volbách na úkor levice

– Řím

Italská středopravá koalice získala v nedělním druhém kole místních voleb v Toskánsku tradiční bašty levice, z nichž některé Demokratická strana (PD) držela od druhé světové války. Výsledky podle agentury Reuters potvrzují, že protiimigrační Lize od březnových voleb dvojnásobně stouply preference. Dotáhla tak svého koaličního partnera ve vládě - protestní Hnutí pěti hvězd (M5S).

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italský ministr vnitra a šéf Ligy Matteo Salvini

Článek

Italská levice utrpěla po březnovém historickém volebním debaklu další ránu. V místních volbách ztratila radnice ve svých tradičních baštách, v Pise, Sieně a Masse v Toskánsku, kde napříště zasedne starosta z Ligy, nebo ze stran pravého středu, což list La Repubblica označil za „zhroucení rudé pevnosti”. Území okolo měst Florencie a Bologna bývalo označováno za „rudý pás” a po desetiletí to byla sféra vlivu levice.

Dalším příkladem může být město Imola, které také leží v „rudém pásu”, v regionu Emilia Romagna, a proslavilo se mimo jiné díky okruhu formule 1. Demokraté tam vládli 73 let, nyní bude mít město starostu z M5S.

Ještě před pěti lety byla ztráta tradičních bašt PD nemyslitelná, napsala agentura Reuters. V roce 2013 držela PD 10 z 11 klíčových radnic Toskánska; nyní má pouze tři. Místní volby hmatatelně potvrdily nárůst preferencí Ligy.

Té by v parlamentních volbách hlas podle průzkumu Swg, který minulý týden zveřejnil deník La Stampa, dalo 29,2 procenta voličů. Jejímu koaličnímu partnerovi M5S tentýž průzkum přisuzuje 29 procent hlasů.

Dříve marginální Liga severu původně usilovala o odtržení Padánie, tedy oblasti v povodí řeky Pádu na severu Itálie, od zbytku Itálie. Nový předseda strany, nynější ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini, vypustil z názvu strany slovo „sever” a volební úspěch založil na vyhrocené protiimigrační rétorice. V březnových volbách odevzdalo krajně pravicové Lize hlas 17 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám