Hlavní obsah

Trump pod palbou kritiky. Za držení dětí imigrantů v klecích ho sepsul i papež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump čelí silné kritice za přístup USA k dětem imigrantů. Ty země na hranicích Mexika separuje od rodičů a následně jsou drženy v klecích, jak ukázala nahrávka, která v úterý obletěla svět. K hlasitým kritikům se ve středu přidala nejen britská premiérka Theresa Mayová, která chce s Trumpem na dané téma mluvit, ale i papež František.

Srdcervoucí audiozáznam plačících dětí odebraných imigrantům v detenčním centru v USA. Záběry jsou ilustrační.Video: JENNIFER HARBURY / U.S. CUSTOMS AND BORDER PROTECTION'S RIO GRANDE VALLEY SECTOR, Novinky/AP

 
Článek

Mayová řekla, že Velká Británie je proti americkému přístupu k dětem imigrantů. „Obrázky dětí držených v klecích jsou znepokojující. Je to špatné,“ řekla poslancům podle serveru Independent během středečního projevu v parlamentu. Na příští měsíc plánovanou návštěvu Trumpa v Británii však nemá v úmyslu rušit.

Mayová navíc není sama. Ke kritice se ve středu přidala i hlava katolické církve, papež František. Ten uvedl, že podporuje vyjádření amerických biskupů, kteří postup označili za nemorální a „jdoucí proti našim katolickým hodnotám“.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Které dítě si zaslouží spát v kleci? Protestují lidé ve Washingtonu proti oddělování dětí od rodičů na mexicko-americké hranici.

Mexický ministr zahraniční Luis Videgaray Caso v úterý uvedl, že je to „krutý a nelidský“ přístup. Trumpa kritizovala i vůdkyně francouzské pravice Marine Le Penová, která jinak chválí jeho protimigrační politiku. Francouzské televizi sdělila, že nesouhlasí s oddělováním dětí od rodičů.

S nepříliš příznivými ohlasy se tato praktika setkává nejen ve světě, ale i v samotných Spojených státech. Kritizují ji demokraté, ale i někteří republikáni.

Když se Trump ocitl pod tlakem, o problému jednal v úterý se skupinou republikánských kongresmanů ze Sněmovny reprezentantů. Řekl jim, že podepíše jakýkoli zákon o imigraci, který oni schválí. Opět však zdůraznil, že je nutné zastavit nelegální přistěhovalectví, ještě před schůzkou ale hájil odebírání dětí: „Když stíháte rodiče za to, že přišli nelegálně, musíte jim odebrat děti.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Děti odpočívají v jedné z velkých klecí, kam byly umístěny po oddělení od rodičů.

Úředníci drží děti v klecích a jejich rodiče čeká trestní stíhání. Děti pak putují v USA do ústavů či do náhradní rodinné péče. Od 5. května do 9. června bylo odděleno od 2206 rodičů 2342 dětí.

Trump ke kritice řekl, že tím chce zamezit příchodu nových imigrantů. Upozorňuje na to, že většina dětí přišla bez doprovodu rodičů, kteří je vyslali na „nebezpečný výlet“.

Většina migrantů, kteří takto na hranicích uvázli, je z Mexika a dalších zemí Střední Ameriky.

Anketa

Jak hledíte na odebírání dětí migrantům?
Je to správně, stojím v tom za USA
24,4 %
Měli by minimálně zvážit jiný přístup
24,4 %
Děti se od rodičů oddělovat nemají
29,3 %
J emi to fuk
21,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 41 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám