Hlavní obsah

Kotlebovci Kisku při jeho projevu v parlamentu označili za vlastizrádce. Museli ze sálu

Právo, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský parlament zažil ve středu nebývalý skandál. V průběhu projevu prezidenta Andreje Kisky drželi poslanci Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) v rukou písmena dávající dohromady slovo „Vlastizrádce“. Šéf parlamentu je vykázal ze sálu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Šéf sněmovny Andrej Danko schůzi přerušil a poslance LSNS vyzval, aby nápis schovali. Když poslanci strany vedené Marianem Kotlebou na jeho výzvu nereagovali, vykázal je z jednacího sálu Národní rady.

„Z úcty k prezidentovi nemůžu dovolit akceptovat tyto projevy. Přerušuji schůzi a vykazuji poslance LSNS ze sálu,“ řekl Danko.

Přerušená schůze a projev prezidenta Kisky pokračoval asi po pěti minutách už bez přítomnosti poslanců LSNS.

Kritika poměrů

Kiska se ve svém projevu zaměřil na kritiku poměrů ve společnosti a mluvil zejména o stále nevyšetřené vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

„Nemůžeme být překvapeni, že lidé nevěří prohlášením o nezávislém vyšetřování, když denně čtou o pochybných obchodech, o lidech blízkých mafii ve vládních kruzích, o příbuzných politiků, kteří v sobě náhle objevily podnikatelský talent a dostali se k velkým majetkům. Gauneři prosperující z kontaktů na veřejnou moc jsou produktem světa, který vrcholní politici nechali léta růst a roztahovat se po Slovensku. Až se vymkl kontrole a teď je drží v hrsti,“ upozornil Kiska.

Lidi do ulic podle hlavy státu vyhnala víra, že Slovensko může být lepší a slušné. „Nemalá část veřejnosti si myslí, že bez tlaku nebude stát schopen a ochoten pravdivě vyšetřit popravu dvou mladých lidí,“ zdůraznil prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám