Hlavní obsah

Britská královna Alžběta oslavila 92. narozeniny velkolepou vojenskou přehlídkou

Novinky, DPA, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská královna Alžběta oslavila 92. narozeniny tradiční vojenskou přehlídkou, kterou v sobotu v Londýně sledovaly tisíce diváků. Panovnice oblečená v blankytně modrém kostýmku centrem metropole projela v kočáře, stejně jako další členové rodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENÁŘE: Britská královna Alžběta II. oslavila narozeniny vojenskou přehlídkouVideo: Reuters

 
Článek

Alžbětin vnuk, princ Harry, jel v kočáře po boku vévodkyně Meghan, s níž se oženil 19. května. Je to vůbec poprvé, kdy se Meghan této akce účastní.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Princ Harry s chotí Meghan, vévodkyní ze Sussexu.

Královnin manžel princ Philip, vévoda z Edinburghu, se od loňského roku veřejných vystoupení neúčastní. Proto Alžbětu nedoprovodil ani v sobotu. Vévoda z Edinburghu v neděli oslaví 97. narozeniny.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Vojáci pochodují v rámci přehlídky u příležitosti veřejné oslavy královniných 93. narozenin.

Alžběta měla 92. narozeniny ve skutečnosti již 21. dubna, kdy si je i soukromě připomněla, poznamenala agentura DPA. Nicméně britští panovníci s ohledem na diváky tradičně pořádají oficiální veřejnou oslavu narozenin druhý červnový víkend, kdy bývá lepší počasí.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Královna v kočáře při veřejné oslavě svých 93. narozenin.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Na přehlídku se přiběhla podívat i liška.

Součástí oslavy byla i letecká přehlídka, při níž letadla zaplnila oblohu nad Buckinghamským palácem britskými národními barvami červenou, bílou a modrou.

V kočárovém průvodu se po boku, vévodkyně Camilly, která je druhou manželkou prince Charlese, objevila i vévodkyně Catherine.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Vévodkyně z Corwallu Camilla s Cathrine, vévodkyní z Cambridge jely při vojenské přehlídce na počest královniných 93. narozenin v jednom kočáře.

Alžběta II. se narodila 21. dubna 1926. Vládne od roku 1952, kdy nastoupila na trůn po smrti svého otce Jiřího VI. Kromě Spojeného království Velké Británie a Severního Irska je i nadále oficiální hlavou státu patnácti bývalých britských kolonií, z nichž se mezitím staly suverénní státy. Patří mezi ně mimo jiné Kanada, Nový Zéland, Austrálie nebo Jamajka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám