Hlavní obsah

Drony v Tatrách plaší zvěř, vidí v nich predátory

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenští ochranáři upozorňují, že drony nepatří do oblasti Vysokých Tater, protože zbytečně plaší zvěř, která v nich vidí predátory. Upozornil na to ředitel správy Tatranského národního parku (TANAP) Pavol Majko.

Foto: Profimedia.cz

Dron. Ilustrační foto

Článek

„Drony jsou považované za tiché a neškodné, jenže byl potvrzen jejich negativní vliv na populaci některých živočichů,“ říká šéf tatranského národního parku (TANAP).

„TANAP poskytuje vhodné životní prostředí pro vícero zákonem chráněných a vzácných živočichů, jako jsou svišť, kamzík, orel skalní nebo sokol stěhovavý,“ dodal Majko.

Především svišti považují dron za predátora. „Svišti hromadí všechnu energii potřebnou k přežití zimy v průběhu krátkého léta. Dron dokáže být ve vzduchu na jednom místě, čímž u svišťů evokuje přítomnost predátora a instinktivně reagují únikem a zbytečně ztrácí energii,“ upozornil ředitel správy národního parku.

Drony narušují přirozené chování některých živočichů, narušují jejich rozmnožovací proces i denní rytmus.

Rovněž někteří ptáci považují dron za predátora, případně teritoriálního konkurenta. „Byly zaznamenány lety dronů, které narušily hnízdění chráněných druhů ptáků, které pak mohou opustit své snůšky. Evidujeme rovněž útoky dravců na drony, které skončily těžkým zraněním nebo úhynem ptáka,“ dodal Majko.

Špička ledovce

Ochranáři podali letos čtyři podněty na používání dronů nad chráněnou oblastí. „Několikrát jsme řešili podobný případ domluvou, protože se to stalo u vstupu do národního parku, nikoliv v nejcennějším alpinském stupni,“ řekl Novinkám Majko.

Vedení TANAP řeší stále větší počet žádostí k použití dronů, které však vesměs odmítají. „Přesný počet nevím, ale asi deset žádostí jsme stopli hned v úvodu,“ dodal.

Podle vedení národního parku je podání podnětu pouze špička ledovce. „Pokud se dá, dokážeme tomu předejít komunikací se žadateli ještě dřív, než začnou létat,“ vysvětluje ředitel TANAP. Majko připomněl případ, který se mu stal při nedávném požáru lesa ve Vysokých Tatrách. „Chlapec začal vedle mě vytahovat mašinu a já mu okamžitě poradil, aby ji zase zabalil,“ dodal Majko.

Ochranáři upozornili, že k filmování prostřednictvím dronu je potřebné mít příslušná povolení. Používání dronů nad územím s pátým stupněm ochrany přírody je na Slovensku zcela zakázané. Oblast tatranského národního parku navíc spadá pod ochranné pásmo letiště Poprad.

„Ten, kdo létá například nad Štrbským Plesem, vstupuje do řízeného vzdušného prostoru, kde je velké riziku střetu s letadlem,“ řekl televizi RTVS pilot a majitel dronu Miroslav Jurčo. Pro lety dronů je tak potřebné i povolení z popradské letištní věže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám