Hlavní obsah

Abramovič zrušil miliardové investice do Chelsea, Británie mu nedala vízum

Londýn

Ruský miliardář a majitel londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič upouští od plánu modernizovat pro mužstvo a fanoušky kopané stadión Stamford Bridge. Původně do něj plánoval investovat miliardu liber, tedy 29,4 miliardy korun. Důvodem je fakt, že britské úřady Abramovičovi neudělily investorské vízum. Ve čtvrtek o tom informoval list The Daily Mail.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Roman Abramovič

Článek

Neudělení investorského víza Abramovičovi je dozvukem případu otravy někdejšího rusko-britského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v britském Salisbury.

Dvojice, která se překvapivě zotavila, byla podle Britů otrávena nervovým jedem typu novičok sovětské provenience, a to na příkaz Moskvy. To Kreml odmítá, Britové však přistoupili k odvetným opatřením a jedním z nich je to, že ruští oligarchové musí prokazovat původ peněz investovaných ve Spojeném království.

Foto: Profimedia.cz

Standford Bridge

Aby se mohl Abramovič vrátit do Británie, musel si nejdříve zařídit občanství Izraele. To mu umožní vrátit se do Spojeného království jako občan židovského státu. Podle izraelských zdrojů, na které se odkazuje Daily Mail, už ale Abramovičovi došla trpělivost a investovat v Londýně nebude.

Majetek jedenapadesátiletého ruského magnáta je odhadován na 9,3 miliardy liber, tedy 273,4 miliardy korun. V londýnské Chelsea si Abramovič už patnáct let plnil sen vybudovat nejlepší stadión v Evropě.

Reklama

Související články

Abramoviče nepustili do Británie

Problémy s britským vízem má údajně jeden z nejbohatších Rusů Roman Abramovič. Miliardář, který v Británii už 15 let žije a vlastní tam řadu lukrativních...

Výběr článků

Načítám