Hlavní obsah

Opuštění služby či dezerce. Počet trestných činů mezi ukrajinskými vojáky prudce stoupl

Charkov

Od propuknutí války na Ukrajině prudce vzrostl počet trestných činů v armádě. Od začátku roku 2014 do 1. května letošního roku bylo pro podezření ze spáchání trestného činu vyšetřováno 43 196 ukrajinských vojáků. Na konferenci Reformování systému vojenské justice na Ukrajině to řekl hlavní ukrajinský vojenský prokurátor Anatolij Matios. Upřesnil, že nejčastěji vojáci opustili službu nebo dezertovali.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ukrajinský voják na archivním snímku.

Článek

„Od dubna 2014 zločinnost mezi sloužícími vojáky výrazně stoupla a zůstává vysoká. Počet každoročně vyšetřovaných případů dosáhl v letech 2015 až 2017 vždy přes dvacet tisíc,“ řekl podle agentury Interfax Ukrajina Matios.

Některá vyšetřování však nevedla k obvinění. „Za celou dobu vojenští prokurátoři evidovali 27 200 trestných činů, kterých se dopustilo 13 196 vojáků,“ řekl Matios na konferenci v Charkově. Uvedl, že jde o počet vyšetřování dovedených do konce a nikoli o počet odsouzených.

Nejčastějším trestným činem bylo opuštění služby, který byl spáchán ve 13 470 případech. Následovalo 8148 případů dezerce. Zaevidováno bylo také 747 případů ukradení vojenského zařízení a vybavení, 683 neuposlechnutí rozkazu a 435 případů nedbalosti ve službě. Dalších 338 případů se týkalo ztráty vojenského vybavení a 269 porušení pravidel při zacházení se zbraní.

Jistý obrat k lepšímu naznačuje, že od začátku roku do 1. května se letos vyšetřovalo 5179 trestných činů vojáků, zatímco loni ve stejném období to bylo 7033.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám