Hlavní obsah

Češi, kteří v Řecku fotili vojenské objekty, nakonec vyvázli s nižší podmínkou

– Atény

Odvolací soud snížil dvěma Čechům, kteří byli v roce 2012 v Řecku přistiženi při nezákonném focení vojenských objektů při citlivé hranici s Tureckem, trest na 18 měsíců podmíněně. Dvojice původně čelila obvinění ze špionáže, za což jí hrozilo až dvacet let vězení. Soud ale věc překvalifikoval na nedovolené focení.

Foto: Jan Handrejch

Martin Pezlar a Ivan Buchta po příletu z řecké vazby.

Článek

„Soud původní trest třicet měsíců podmíněně snížil na osmnáct měsíců rovněž podmíněně. Jelikož ale obžalovaní strávili čtyři měsíce ve vazbě, jde celkem o čtrnáct měsíců. Oba trest přijali a dál se odvolávat nebudou,“ potvrdila Novinkám informaci MF Dnes mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Martin Pezlar a Ivan Buchta byli v Řecku zadrženi v září 2012 na ostrově Limnos. Jako zaměstnanci softwarové firmy pořizovali podle dřívějších informací médií pro novou počítačovou hru snímky vojenských objektů v citlivé oblasti u hranice s Tureckem. Oba se ale poté bránili, že v Řecku jen trávili dovolenou jako turisté.

V médiích se tehdy objevily informace, že za údajnou špionáž mohou Češi dostat až dvacetiletý trest vězení. V zájmu jejich propuštění se angažovala česká diplomacie a další představitelé státu. Na svobodu se dostali na kauci v lednu 2013. Jejich případ byl později překvalifikován z trestného činu špionáže na přečin nedovoleného fotografování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám