Hlavní obsah

Téměř devět tisíc lidí v Drážďanech muselo z domu kvůli bombě z války

– Drážďany

Dopravní komplikace, vrtulníky ve vzduchu, stovky policistů v akci a tisíce lidí opouštějících své domovy, tak to vypadá ve středu v německých Drážďanech. Důvodem je nález nevybuchlé pumy z druhé světové války objevené v úterý odpoledne při stavebních pracích na křižovatce ulic Löbtauer Straße a Wernerstraße necelé dva kilometry od hlavního nádraží.

Foto: Plunert Tino, ČTK

Od úterní noci je v Drážďanech evakuováno kolem 9000 lidí kvůli nálezu nevybuchlé bomby z 2. světové války.

Článek

Evakuace začala v úterý večer. Policie plánovala, že se bombu podaří zneškodnit nad ránem, ale evakuace se protáhla do středečního dopoledne.

Své domovy musí opustit 8700 lidí. Evakuovány byly také domov pro seniory či pečovatelský dům. Mnozí lidé se uchýlili ke svým známým a příbuzným, další byli převezeni na drážďanské výstaviště.

Vyklizení prostoru v okolí nálezu komplikoval ve středu nad ránem intenzivní déšť.

V saské metropoli jde o největší evakuaci v souvislosti se zneškodňováním bomby z druhé světové války, informoval list Sächsische Zeitung. Policie ve středu ráno nasadila také vrtulník, aby pomáhal kontrolovat uzavřený prostor.

Více než 70 let po konci druhé světové války jsou podobné evakuace v Německu poměrně běžné. Největší podobnou akcí v poválečných dějinách země byla loni v září evakuace více než 60 tisíc obyvatel ve Frankfurtu nad Mohanem. Letos v dubnu se pak muselo evakuovat asi 10 tisíc lidí v Berlíně. V celém Německu se každý rok najde více než 2000 tun válečných bomb a munice.

Reklama

Výběr článků

Načítám