Hlavní obsah

Skripal byl propuštěn z nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Bývalý ruský, respektive britský agent Sergej Skripal, který byl před více než dvěma měsíci otráven zřejmě látkou ze skupiny novičok, byl propuštěn z nemocnice v Salisbury na jihu Anglie. S odvoláním na zdravotnickou službu NHS o tom v pátek informují zahraniční agentury.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Sergej Skripal za mřížemi během soudního přelíčení v Moskvě v roce 2006. Tehdy byl odsouzen na 13 let za špionáž pro Velkou Británii.

Článek

Mluvčí nemocnice, kterého cituje stanice Sky News, propuštění Skripala potvrdil, podrobnosti ale sdělit odmítl. „Přestože byli tito pacienti propuštěni, jejich právo na soukromí zůstává zachováno a brání nám, abychom sdělovali detaily,” řekl.

Už ve čtvrtek byl Skripal v nemocnici vyslýchán vyšetřovateli.

Skripal se ocitl na jednotce intenzivní péče spolu se svou dcerou Julijí 4. března, když byli pravděpodobně vystaveni nervově paralytické látce ze skupiny novičok.

Julija Skripalová opustila zdravotnické zařízení už 9. dubna a následně byla převezena na bezpečné místo, uvedla BBC.

Přesah do Česka

Otrava agenta Skripala rezonovala i českou politickou scénou. Praha spolu s mnoha evropskými spojenci v reakci na tvrzení Britů, že Skripala otrávili Rusové, vyhostila tři ruské diplomaty.

Moskva ale tvrdí, že s otravou svého někdejšího špióna, jenž se nechal naverbovat Brity, nemá nic společného. Kontrovala prohlášením, že látka typu novičok mohla pocházet z jiné evropské země, mimo jiné i z Česka.

To český kabinet popřel. Prezident Miloš Zeman přesto pověřil BIS, aby věc prošetřila. Později oznámil, že se u nás vyráběla látka A230, Skripal byl ale údajně otráven látkou A234.

Reklama

Výběr článků

Načítám