Hlavní obsah

Srbsko vyhodnotí následky náletů NATO na zdraví lidí

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbský parlament vytvoří výbor, jehož úlohou bude zjistit, jaké zdravotní následky na obyvatelích zanechalo bombardování NATO z roku 1999.

Foto: Djordje Lpjandovic, Reuters

Zasedání srbského parlamentu

Článek

Příslušný návrh předložila Maja Gojkovičová, šéfka sněmu. Výbor má do konce roku 2020 vypracovat zprávu, přičemž má vycházet z lékařských závěrů. V sobotu to napsal rakouský list Kurier.

S iniciativou na přezkoumání možných škodlivých vlivů bombardování přišla už dříve bělehradská neuroonkoložka Danica Grujičičová.

Více rakoviny

„Zaznamenáváme obrovský nárůst rakovinových onemocnění,“ upozorňovala už loni s tím, že kupříkladu u leukémie se počet úmrtí mezi lety 2001 a 2010 zvýšil o 139 procent.

NATO použilo podle Bělehradu i nálože s ochuzeným uranem, jenž obsahuje neštěpný izotop s nukleovým číslem 238. Vzniká jako odpad při výrobě obohaceného uranu pro energetické účely.

Odborníci odhadují, že šlo o deset až patnáct tun.

Organizace Lékaři proti jaderné válce tvrdí, že lidi vystavené účinkům munice s uranem ohrožuje vyšší riziko onemocnění rakovinou, kritici namítají, že je třeba podrobnějších výzkumů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám