Hlavní obsah

Wir schaffen das? Migrační krize stojí Německo nepředstavitelné částky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Na boj proti příčinám migrace a péči o uprchlíky vydala loni německá vláda 20,8 miliardy eur (531 miliard korun). Deník Handelsblatt to zveřejnil ve čtvrtek s odvoláním na předběžné údaje ministerstva financí, které budou zveřejněny na konci května.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Migranti v uprchlickém táboře v německém Friedlandu

Článek

Dvě třetiny z částky, celkem 14,2 miliardy, šlo do zahraničí na boj s příčinami, které vedou lidi k migraci. Většina šla z rozpočtů ministerstev zahraničí a pro rozvoj, která na to vydala 13,7 miliardy eur.

Druhá nejvyšší částka ve výši 6,6 miliardy eur směřovala do spolkových zemí a do komunální oblasti, kde byla využita zejména na integraci uprchlíků, náklady na jejich ubytování, na péči o jejich děti a výstavbu sociálních bytů.

Suma peněz určených spolkovým zemím není definitivní, protože zahrnuje pouze federální paušální výdaje na jednoho uprchlíka. Jednotlivé země si stěžují, že velké náklady nesou ony samy a že se na nich federální vláda podílí jen 20 procenty. To ale německý ministr financí Olaf Scholz odmítá, uvedl list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Náklady spojené s migrací v Německu v posledních letech výrazně narostly, protože do země od roku 2015 přišlo kolem 1,4 miliónu žadatelů o azyl. Navzdory tomu se díky velmi dobré hospodářské situaci daří spolkové republice tyto výdaje krýt bez deficitů státního rozpočtu.

Za jeden z klíčových momentů spuštění migrační krize v Evropě je označován výrok německé kancléřky Angely Merkelové, která v souvislosti s nárůstem migrantů pronesla v roce 2015 větu „Wir schaffen das!” (Zvládneme to!). Nebyla přitom první, kdo tak učinil, upozornila po zlidovění výroku německá veřejnoprávní televize ARD. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám