Hlavní obsah

V Polsku našli ostatky posledního pohřešovaného horníka

Varšava

Záchranáři našli mrtvého posledního z pohřešovaných horníků z dolu Zofiówka na jihu Polska. Oznámila to ve středu televize TVN 24 s odvoláním na společnost JSW, které důl patří. Neštěstí, ke kterému došlo před 11 dny, si tak vyžádalo celkem pět životů. Dva havíře se podařilo zachránit.

Foto: Rafal Klimkiewicz, ČTK/AP

Rodiny čekají před dolem Zofiowka na informace o zavalených hornících.

Článek

Otřes půdy 5. května uvěznil v uhelném dole ve městě Jastrzembie-Zdrój nedaleko Katovic v hloubce asi 900 metrů sedm horníků. Záchranáři dva z nich dopravili na povrch, dva havíři přišli o život a tři byli od té doby pohřešováni. Minulý víkend, týden po otřesech, se záchrannému týmu po odčerpání vody ze zaplavené sekce podařilo najít dvě těla.

Pozůstatky posledního z pohřešovaných horníků našli uvězněné pod konstrukcí ve zřícené části důlní chodby. "Záchranáři jej přepraví na základnu v podzemí a následně na povrch. Může to trvat několik hodin," uvedla JSW v noci na středu.

Záchranná operace probíhala podle televize v extrémních podmínkách, záchranáři se museli vypořádat s vodou, která zaplavila zničenou chodbu, s kusy zřícené konstrukce a zařízení i s vysokou teplotou či metanem. Do pátrání po pohřešovaných byli nasazeni speciálně vycvičení psi a vojenské námořnictvo nabídlo dálkově ovládané roboty.

Největší producent uhlí v EU

JSW je největší producent uhlí v Evropské unii. Jeho těžba zaměstnává v Polsku na 83 tisíc lidí. Loni si neštěstí spjatá s těžbou vyžádala 15 životů, poznamenala agentura Reuters.

Otřesy z 5. května o síle 3,4 stupně byly nejsilnější, jaké kdy byly zaznamenány v dole Zofiówka, kde se černé uhlí těží od konce 60. let minulého století.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám