Hlavní obsah

Němci jsou vytočení, hvězdy jejich fotbalu se bratříčkují a fotí s Erdoganem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdní němečtí fotbalisté Mesut Özil a Ilkay Gündogan se v pondělí setkali v Londýně s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který tam pobývá na třídenní státní návštěvě. Hráči na setkání nepřišli s prázdnýma rukama. Prezidentovi předali trikoty svých klubů a hrdě s ním pózovali pro sérii snímků, které Erdoganova strana vzápětí zveřejnila.

Foto: Handout, Reuters

Fotbalista Ilkay Gündogan (první zleva), Mesut Özil, turecký prezident Erdogan a Cenk Tosun

Článek

Gündogan svůj dárek vylepšil. Na dresu Manchester City, za který nyní hraje, a jeho čísla 8 je vyveden nápis: „S velkou úctou mému prezidentovi.“ A právě to vyvolalo v Německu bouři, píše web týdeníku Stern.

Foto: Handout, Reuters

Gündogan na svůj dres napsal: „S velkou úctou mému prezidentovi.“

Fanoušci i ti, kteří se o fotbal nezajímají, jim vyčítají, že se jako Němci a členové národního fotbalového týmu setkali s prezidentem, který likviduje demokratické ústavní normy, v Turecku masivně omezuje svobodu tisku a projevu, uráží evropské vůdce, chce obnovit trest smrti a pronásleduje opozici.

Foto: Handout, Reuters

Turecký prezident Erdogan s hráčem Cenkem Tosunem

„Jste Němci a hráči německého národního týmu. Fotografování s Erdoganem není ten nejlepší nápad," napsal jeden fanoušek na Twitteru a dodal: „To už nepotřebuje žádný další hloupý komentář.“ Narážel tím na Gündogana, který se snažil setkání vysvětlovat a tvrdil, že se fotbalisté nechtěli „účastnit předvolební kampaně ani tímto způsobem vydávat politické prohlášení“. „Fotbal je náš život, nikoliv politika,“ napsal Gündogan a dodal: „Chovali jsme se zdvořile k prezidentovi země, odkud pocházejí naši rodiče.“

Foto: Handout, Reuters

Turecký prezident a Mesut Özil

Další uživatel Twitteru napsal: „Pánové Özil a Gündogan se nechali pěkně zapřáhnout propagačním oddělením diktátora.“

Prezident Německé fotbalové asociace Reinhard Grindel setkání hráčů ostře kritizoval. „Německý fotbalový svaz respektuje zvláštní situaci našich hráčů, kteří jsou z rodin přistěhovalců. Ale fotbal a fotbalový svaz ctí hodnoty, které Erdogan dostatečně nerespektuje," prohlásil. To je podle něj také důvod, proč není dobré, že se „hráči národního týmu zapojili do jeho předvolební kampaně“.

Poslanec Cem Özdemir, který má také turecké kořeny, připomněl hráčům, že jejich prezident se jmenuje Frank-Walter Steinmeier, kancléřkou je Angela Merkelová a parlamentem německý Bundestag. „Hlavním městem je Berlín, nikoliv Ankara,“ napsal a pokračoval: „Místo toho, aby se věnovali pomoci v Erdoganově kampani, by se hráči měli soustředit na nadcházející mistrovství světa ve fotbale.“

Německé deníky připomínají, že turečtí politici nesmějí vést v Německu aktivní volební kampaň. Koncem června se v Turecku uskuteční prezidentské volby.

Reklama

Související témata:
İlkay Gündoğan

Výběr článků

Načítám