Hlavní obsah

Česko zablokovalo prohlášení EU odsuzující přesunutí ambasády USA do Jeruzaléma

– Brusel/Praha

Česko, Maďarsko a Rumunsko zablokovaly v minulých dnech přípravu společného prohlášení 28 zemí EU, které mělo být kritické k nadcházejícímu stěhovaní amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Plyne to z diplomatických informací ČTK. Palestinci vyjádřili hluboké politování.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelská vlajka nad Jeruzalémem, v pozadí Skalní dóm

Článek

Své velvyslanectví Spojené státy z Tel Avivu do Jeruzaléma přesunou v pondělí. Stane se tak na základě prosincového rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa, krok uvítala izraelská vláda. [celá zpráva] Pobouřil naopak Palestince, kteří chystají protesty a argumentují, že Washington už nyní nemůže být považován za nestranného zprostředkovatele mírových rozhovorů.

Evropská unie dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států, kromě Izraele tedy i palestinského, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich.

V závěrech prosincového summitu EU prezidenti a premiéři zemí bloku tento postoj opět potvrdili s tím, že „pozice EU ohledně Jeruzaléma zůstává beze změny”. Nyní připravované prohlášení ale šlo podle diplomatů „nad rámec” závěrů prosincové Evropské rady. Podle neoficiálních informací totiž obsahoval odmítnutý návrh, připravený Evropskou diplomatickou službou, také zmínku o tom, že členské státy svá vlastní vyslanectví do Jeruzaléma stěhovat nebudou.

Česko v Jeruzalémě otevře konzulát

Český prezident Miloš Zeman se opakovaně vyslovuje pro to, aby ČR následovala amerického příkladu a do Jeruzaléma svou ambasádu přesunula. V květnu otevře ČR ve městě svůj honorární konzulát. Přestěhování svého velvyslanectví do Jeruzaléma plánuje také rumunská vláda.

Vyjádření MZV

"Pozice (EU) byla jasně formulována prostřednictvím závěrů Evropské rady. Česká republika nevidí důvod, proč by se EU měla v tuto chvíli k tomuto tématu opětovně vyjadřovat," sdělila v sobotu česká diplomacie.

Izrael východní část Jeruzaléma obsadil za války v roce 1967. Izrael poté v červenci 1980 prohlásil v rozporu s rezolucemi OSN celý Jeruzalém za „věčné a nedělitelné hlavní město” státu. Mezinárodní společenství anexi neuznává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám