Hlavní obsah

Kaczyńského řidič bude mít o polovinu větší plat než polští poslanci

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský Sejm schválil v noci na pátek návrh novely zákona, na jejímž základě se sníží plat poslanců a senátorů o 20 procent. Zákonodárci tak budou brát 7,9 tisíce zlotých (47,5 tisíce korun), což je o polovinu méně, než pobírá řidič lídra partaje Právo a Spravedlnost Jaroslava Kaczynského. Právě jeho strana změnu zákona navrhla.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Lídr PiS Jaroslav Kaczynski

Článek

„Zkrácení platů zákonodárců má zakrýt chamtivost vlády PiS, která si nedávno sama sobě utajeně a protiprávně vyplatila odměny ve výši pěti miliónů zlotých (přes 30 miliónů korun),“ upozornil v Sejmu poslanec opoziční strany Moderni.pl Witold Zambaczynski. Odhalení tohoto skandálu podle něj vyvolalo pobouření veřejnosti a pokles preferencí vládní strany PiS.

Přesto, že Kaczynski rozhodl, že musejí ministři a náměstci nedobrovolně získané odměny darovat charitě, na snížené popularitě jeho strany se to zatím nijak neprojevilo. „Zřejmě také proto, že Kaczynského řidič bude brát dvojnásobek platu poslance,“ konstatoval Zambaczynski.

„Nevím, proč se PiS rozhodlo snížit platy řadovým poslancům, kteří přeci nedostali neoprávněné odměny, a mzdy členů své vlády ponechalo beze změny,“ přidal se poslanec další opoziční strany Slawomir Nitras z Občanské Platformy.

Novelu zákona o snížení platů zákonodárců ještě musí schválit senát, vzhledem k tomu, že i v něm má PiS většinu, se ale nepředpokládá, že by mohla změna neprojít. Kaczynski navíc varoval, že kdo z poslanců jeho strany zákon nepodpoří, může zapomenout na kandidaturu v dalších volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám