Hlavní obsah

Rusko se rozvíjí, ale ne vše jsme splnili, přiznal před inaugurací Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vladimir Putin, který se v pondělí počtvrté v řadě oficiálně ujme křesla ruského prezidenta, v neděli večer na setkání se členy vlády přiznal, že se nepodařilo splnit všechny cíle vytyčené v květnu 2012, kdy do křesla hlavy státu usedl potřetí. Projev ještě zvýšil spekulace, že by se mohl vyměnit premiér, protože s nástupem prezidenta automaticky končí vláda.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Klíčové směry práce vlády byly spojeny se zaváděním květnových dekretů z roku 2012,“ řekl Putin na zasedání přenášeném televizí Rossija 24 a přiznal: „Ano, byly tu potíže, problémy, ne všechny ukazatele se podařilo splnit přesně podle zadání.“

Hned ale svá slova zjemnil: „To tak vždy bývá, když se plní velký dlouhodobý program... Situace se neustále měnila, objevily se nové, často velmi objektivní faktory. Hmatatelné výsledky změn a dynamika tu jsou, klíčový vektor (udávající směr rozvoje) byl stanoven správně.“

Podle Putina je „hlavní, že se země rozvíjela“. „Nereagovala jen na vznikající problémy, ale postupovala vpřed, zvětšovala své možnosti,“ řekl prezident a jmenoval přitom hospodářské iniciativy a projekty v sociální sféře i oblast branně-bezpečnostní.

Klíčem je životní úroveň a délka života

Zdůraznil, že hlavním indikátorem rozvoje země a životní úrovně je prodlužování délky života lidí. Zmínil v této souvislosti i řešení demografické situace, program bydlení, který se zaměřuje na obyvatele domů v havarijním stavu, a takřka stoprocentní dostupnost míst ve školkách i další veřejné služby.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Vladimir Putin

Za vůbec nejvýznamnější výsledek označil Putin růst mezd v rozpočtové sféře a růst prestiže práce učitelů, lékařů „a pracovníků dalších sfér, kteří určují budoucnost země”.

Úkoly pro budoucnost

Za hlavní úkoly pro budoucnost označil zvýšení reálných příjmů občanů, pro což se podle něj vytvořil dobrý základ: „Stoupla ekonomická stabilita, zotavila se po náhlém propadu cen ropy a tlaku sankcí a výkyvech v globální konjunktuře.”

„Vládní kroky pomohly překonat recesi, pomohly zotavení a restrukturalizaci v mnoha sektorech ekonomiky. Celkově je ekonomika na trajektorii růstu,“ shrnul Putin, aniž by zmínil recesi.

Ocenil vládu a centrální banku za spolupráci, která otevřela možnosti dalšího vývoje, za spuštění velkých infrastrukturních a průmyslových celků a zlepšení prostředí pro malé a střední podnikatele.

Zmínil i úspěch při integraci Krymu a Sevastopolu a operativní řešení problémů tamních obyvatel.

Kdo bude premiérem?

Vládě Putin poděkoval za její činnost. S inaugurací prezidenta se totiž podle ústavy pojí i odstoupení vlády. V čele té dosavadní stál šest let premiér Dmitrij Medveděv. Žádné oficiální informace, zda někdejší ruský prezident ve funkci premiéra zůstane i nadále, anebo jej vystřídá někdo jiný, k dispozici nejsou.

„Pokud jde o architekturu (vlády), tak víte, že takové kádrové a 'architektonické' otázky nikdy neohlašujeme předem," řekl pouze už před pár dny novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Ruští poslanci podle zdroje agentury Interfax předpokládají, že hned po Putinově inauguraci by mohli dostat prezidentův návrh na šéfa vlády, aby jej mohli na úterním zasedání Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu) posoudit. O takové variantě příštích událostí již hovořil také předseda dumy Vjačeslav Volodin.

Vládní strana Jednotné Rusko, která má v parlamentu většinu, mezitím ujistila, že prezidentův návrh sněmovna nepochybně podpoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám