Hlavní obsah

Francouzští piloti věnovali celoživotní úspory na pátrání po topících se migrantech

Paříž

Dva francouzští dopravní piloti investovali životní úspory do pomoci migrantům. Za 130 tisíc eur (přes 3,3 miliónu korun) koupili malé letadlo, s nímž hodlají pravidelně kroužit kolem libyjských břehů a vyhledávat potápějící se čluny s běženci. Informoval o tom list Le Monde.

Foto: Profimedia.cz

MCR-4S light

Článek

Benoît Micolon a José Benavente podle svých slov plánují „pokrýt obdélníkovou oblast táhnoucí se 150 kilometrů od východu na západ od Tripolisu a 50 kilometrů severně od Tripolisu,“ řekl Le Mondu Benavente. Jedná se o oblast, z níž bylo zachráněno nejvíce migrantů a zároveň se jich tam také nejvíc utopilo.

„Neziskové organizace nezbytně potřebují pomoc s lokalizací člunů a nahlášení jejich polohy Námořnímu záchrannému koordinačnímu centru (MRCC),“ dodal Benavente. MRCC je oficiální italská organizace, která řídí záchranné operace ve Středozemním moři.

Už zase připlouvají

Micolon, který dříve létal na Boeingu 747, potkal Benaventa v roce 2006 v letecké škole. V reakci na migrační krizi společně založili charitu Dobrovolní piloti. Oba doufali, že peníze na letadlo vyberou ve sbírce. Čekalo je však zklamání.

„Zabralo by to příliš času. Jaro je tady, čluny už zase začínají opouštět Tripolis. Když nám humanitární organizace SOS-Mediterranée sdělila, že už zachránila z vln dvě kánoe, uvědomili jsme si, že můžeme být nápomocni okamžitě,“ vysvětlil Le Mondu Benavente.

Dvojice proto sebrala úspory a zakoupila malé letadlo MCR-4S light. Tomu vydrží palivo na deset hodin letu, je vybaveno autopilotem, aby se oba piloti mohli plně věnovat pátrání, a disponuje i satelitní komunikací pro dorozumívání se záchranáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám