Hlavní obsah

Po skandálu britské ministryně vnitra ohledně imigrantů se její role ujme syn Pákistánce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Po nedělní rezignaci britské ministryně vnitra Amber Ruddové převezme její úřad dosavadní šéf resortu pro místní samosprávu Sajid Javid. V pondělí to oznámila kancelář premiérky Theresy Mayové. Ruddová odstoupila po skandálu kolem přísné imigrační politiky, která se dotkla i přistěhovalců z Karibiku přesídlených do Británie po druhé světové válce.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Nový britský ministr vnitra Sajid Javid.

Článek

Javid se po odchodu Ruddové okamžitě ocitl v roli největšího favorita na převzetí jejího postu. Syn řidiče autobusu narozeného v Pákistánu se o víkendu emotivním stylem vyjádřil k aféře kolem karibských imigrantů a řekl, že obětí tvrdé britské politiky se mohl stát i jeho otec, strýc, nebo on sám.

Pozice v čele ministerstva vnitra je podle britských médií jednou z nejnáročnějších v celém kabinetu, protože z ní plyne odpovědnost za imigraci, práci policie i protiteroristické operace. Javid má ale s působením ve vládě bohaté zkušenosti, Jako náměstek dříve pracoval na ministerstvu financí i školství.

Bývalá ministryně chtěla zvýšit deportace o 10 %

Důvodem rezignace čtyřiapadesátileté, nyní již bývalé ministryně Ruddové je skandál týkající se karibských migrantů, kteří žijí v zemi legálně desítky let a jimž hrozily kvůli chybě britských úřadů deportace. Ruddová a celá konzervativní vláda kvůli kauze a své přísné migrační politice v uplynulých týdnech čelily kritice.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská ministryně Amber Ruddová přichází na zasedání kabinetu.

Pozice Ruddové se zhoršila, když ministryně před poslanci prohlásila, že vláda si nestanovila žádné konkrétní cíle týkající se deportací migrantů žijících v zemi nelegálně. Vzápětí se ale dostalo na veřejnost loňské interní vládní sdělení svědčící o opaku. Ruddová uvedla, že dokument neviděla. Deník The Guardian později zveřejnil dopis Ruddové premiérce, v němž ministryně píše o "ambiciózním, ale splnitelném" cíli zvýšit deportace těchto migrantů o deset procent.

Jednání o brexitu v ohrožení nejsou

Britská média také poukazují na to, že jmenování Javida nenaruší v rámci nejdůležitějších vládních postů rovnováhu zastánců a odpůrců brexitu. Javid před referendem podporoval setrvání Británie v EU, zároveň se od té doby jasně vyslovil, že k mírnějším variantám brexitu, jakou by bylo například setrvání v celní unii, je skeptický.

Někdejšího investičního bankéře Javida teď na ministerstvu pro místní samosprávu nahradí James Brokenshire. Ten se vrací na vládní pozici poté, co jej z čela ministerstva pro Severní Irsko přinutila odejít léčba rakoviny. Brokenshire byl podle stanice Sky rovněž proti odchodu Británie z EU a je stále blízkým spojencem Mayové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám