Hlavní obsah

Slovák prodával znehodnocené samopaly předělané na funkční, dostal sedm let

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

K sedmiletému trestu odsoudil v úterý krajský soud v Košicích Slováka Milana B. za nedovolené ozbrojování a obchodování se zbraněmi. Trest dostal za to, že prodával původně nefunkční samopaly, které byly předělány tak, že z nich šlo střílet ostrými náboji. Účtoval si 700 eur (přes 17 tisíc korun) za kus, měl však smůlu, protože 11 zbraní od něho koupil policejní agent.

Dva ze zajištěných samopalů vzor 61

Článek

Milan B. z Michalovců sháněl expanzní, tj. nefunkční samopaly vz. 61. Škorpion a Marián K. z obce Dargov v okresu Trebišov je ve své dílně předělával na funkční zbraně. Marián K. byl již dříve odsouzen k tříletému podmíněnému trestu.

Část expanzních samopalů pocházela od soukromé bezpečnostní služby sídlící ve městě Partizánske a další část z jiného, zatím neodhaleného zdroje.

V roce 2015 oslovil Milana policejní agent a projevil zájem o koupi jednoho samopalu.

V červnu koupil jeden a objednal si dalších deset. Když si policejní agent v červenci převzal zbývající kusy, Milan byl na místě zadržen. Pří následných domovních prohlídkách našli policisté dalších pět samopalů, pistoli, pušku, tlumič a přes tisícovku nábojů různých kalibrů.

Oba muži se k činu přiznali a policistům řekli, že celkem předělali asi 40 expanzních samopalů.

Reklama

Výběr článků

Načítám