Hlavní obsah

Novou slovenskou ministryní vnitra bude Denisa Saková, opozici se to nelíbí

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ivi (Bratislava)

Nejsilnější strana slovenské vládní koalice Směr-sociální demokracie navrhla na novou ministryni vnitra dosavadní náměstkyni resortu Denisu Sakovou. Premiér Peter Pellegrini o tom v úterý informoval prezidenta Andreje Kisku, potvrdila prezidentská kancelář. Její nominace vadí opozici, protože byla pravou rukou bývalého mistra vnitra Roberta Kaliňáka.

Foto: Ministerstvo vnitra SR

Denisa Saková

Článek

Kiska přiznal, že nemá pravomoc Sakovou nejmenovat, ale nominaci dlouholeté náměstkyně ministra vnitra z Kaliňákovy éry označil za „promarněnou příležitost“ a podle něj vláda touto nominací nedokázala vyslat přesvědčivý signál, že to se snahou zabojovat o důvěru veřejnosti myslí vážně.

„Po množství nakupených a nevysvětlených podezření z propojení mafie na nejvyšší politické kruhy považuji za nepřijatelné ignorovat požadavky lidí na reformy v resortu vnitra a v policii. Včetně zásadních a přesvědčivých personálních změn,“ uvedl Kiska na sociální síti.

Podle hlavy státu vládní většina stále nepochopila, co se na Slovensku po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové skutečně stalo: „Nepochopila, že se zcela rozsypala i tak mizerná důvěra lidí v zájem a schopnost našeho státu zajistit jejich ochranu a spravedlnost. Lidé čekají jasný signál, který by ukázal ochotu změnit styl vládnutí. Aktuální nominaci za takovýto signál neopovažuji.“

Saková chce být hodnocena podle svých činů

Kiska si Sakovou pozval na úterý odpoledne do prezidentského paláce. Po setkání s prezidentem Saková prohlásila, že rozhovor byl velmi korektní. „Pracovala jsem v resortu deset let, vedla jsem velké projekty a domnívám se, že mám dost zkušeností na to, abych tento resort vedla. Těch deset let bylo v období, kdy ministerstvo vedl pan Kaliňák, ale prosím, abyste mě hodnotili podle mých činů,“ řekla.

Po schůzce bude o její nominaci jednat koaliční rada. Podle koaliční smlouvy připadá resort vnitra straně Směr.

Dlouholetý ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr) podal demisi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Poté podal demisi i premiér Robert Fico (Směr), čímž padla celá vláda.

V nové vládě premiéra Petra Pellegriniho (Směr) zastával funkci ministra vnitra Tomáš Drucker. Ve funkci vydržel jen tři týdny. Saková je členkou strany Směr. Po nástupu do funkce by měla jmenovat nového policejního prezidenta. Dosavadní šéf policie Tibor Gašpar odchází z funkce koncem května.

Kaliňákova pravá ruka, hřímá opozice

Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Veronika Remišová upozornila, že Saková patřila k nejbližším spolupracovníkům Roberta Kaliňáka.

„To už mohl rovnou zůstat ministrem Kaliňák. Takto může v podstatě řídit ministerstvo jako šedá eminence v pozadí a nebude nést žádnou zodpovědnost,“ upozornila Remišová.

. „Po množství nakupených a nevysvětlených podezření z propojení mafie na nejvyšší politické kruhy považuji za nepřijatelné ignorovat požadavky lidí na reformy v resortu vnitra a v policii. Včetně zásadních a přesvědčivých personálních změn,“ řekl Kiska na sociální síti. Podle hlavy státu vládní většina stále nepochopila, co se na Slovensku po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové skutečně stalo. „Nepochopila, že se zcela rozsypala i tak mizerná důvěra lidí v zájem a schopnost našeho státu zajistit jejich ochranu a spravedlnost. Lidé čekají jasný signál, který by ukázal ochotu změnit styl vládnutí. Aktuální nominaci za takovýto signál neopovažuji,“ dodal Kiska.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie) v pondělí rezignoval na svou funkci. Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně...

Výběr článků

Načítám