Hlavní obsah

Kiska přijal Ficovu demisi, sestavením vlády pověřil Pellegriniho

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský prezident Andrej Kiska přijal ve čtvrtek odpoledne demisi premiéra Roberta Fica (Směr-SD) a jeho vlády. Následně pověřil sestavením nového kabinetu dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho ze stejné strany. Koalice bude pokračovat ve stejném partajním složení. Pellegrini několik hodin předtím doložil podpisy, že má potřebnou většinu hlasů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský ministerský předseda v demisi Robert Fico a dosavadní vicepremiér pověřený sestavením nové vlády Peter Pellegrini.

Článek

„Pan Pellegrini mi přinesl podpisy 79 poslanců parlamentu, kteří mu vyjádřili podporu. Žádná jiná většina potřebná k vládnutí momentálně neexistuje. Na základě všech faktů a na základě Ústavy Slovenské republiky pověřím pana Pellegriniho sestavením vlády za předpokladu, že mi premiér Fico doručí demisi,” oznámil již dříve během dne Kiska.

Tanec na hrobu mrtvých

Fico poděkoval prezidentovi za spolupráci. Pak na adresu opozice konstatoval, že „někdo začal tancovat na hrobě dvou mladých lidí“ a „pokusil se tuto ohavnou vraždu využít k politickému souboji“. Fico zdůraznil, že jeho rozhodnutí podat demisi je suverénní a jediným cílem tohoto kroku bylo zabránit chaosu a zabezpečit stabilitu na Slovensku.

„Jsem přesvědčen, že rozhodnutí sestavit novou vládu je správným krokem ke stabilitě Slovenské republiky. Předčasné parlamentní volby by žádnou stabilitu nepřinesly,“ zdůraznil odstupující premiér.

Ficova neochota pochopit realitu

„Místo vůle přijmout základní politickou odpovědnost ze strany vlády a jejího předsedy, aby mohl začít bolestivý, ale nevyhnutelný proces obnovy důvěry lidí ve stát, jeho představitele a spravedlnost, jsme se za poslední dva týdny dočkali něčeho zcela jiného. Neochoty pochopit politickou realitu, konspiračních teorií o převratech řízených ze zahraničí a zpochybňování práva lidí na poklidné shromažďování,“ řekl Kiska.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Kiska se Pellegriniho ptal, zda bude garantovaná proevropská orientace Slovenska, a apeloval na to, aby se nová vláda snažila situaci na Slovensku co nejvíc uklidnit.

Pellegrini novinářům přiznal, že už dvě noci pořádně nespal. Příští slovenský premiér odmítl narážky novinářů, že bude pouze loutkou v rukou odcházejícího premiéra Fica. „Svou autonomii jsem prokázal na svých pozicích, na kterých jsem působil. Budu předsedou vlády a pan Fico bude předsedou strany,“ tvrdil.

Zase na začátku

S vývojem situace ale Kiska spokojený není. Prohlásil, že za poslední dva týdny se země dočkala neochoty pochopit politickou realitu. „Atmosféra za poslední dva týdny se natolik vyhrotila, že ani demise ministra vnitra, ani premiéra nemusí být dost pro ukončení protestů veřejnosti,” konstatoval.

Peter Pellegrini byl v minulosti poslancem za stranu Směr-sociální demokracie a krátkodobě zastával i funkci předsedy slovenského parlamentu. Působil na ministerstvech školství a financí. Od voleb v roce 2016 byl vicepremiérem pro investice a informatizaci.

Fico ve středu nabídl svou demisi při řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky pod podmínkou, že současná koalice Směru-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd zůstane u moci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám