Hlavní obsah

Migranti zaplatí v Rakousku 21 tisíc, jinak pojedou domů

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko zpřísňuje azylovou politiku. Koaliční vláda lidovců (ÖVP) a svobodných (FPÖ) rozhodla, že běženci, kteří vstoupí na území Rakouska, budou muset zaplatit až 840 euro (21 tisíc Kč), napsala agentura DPA. Touto sumou by měli přispět na náklady azylového řízení, citovala agentura kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) a vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho (FPÖ).

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Migranti v Nickelsdorfu

Článek

Ti, kteří spáchají trestný čin, půjdou okamžitě do vyhošťovací vazby a důsledně ze země deportováni, uvedl Strache. Tvrdě by měli být postiženi i ti žadatelé o azyl, kteří si „odcestují na dovolenou do své domovské země“. Tito migranti okamžitě ztratí právo na pobyt v Rakousku. Ihned budou deportováni také mladiství pachatelé trestných činů.

Rakouská vláda současně počítá s tím, že úřady budou migrantům odebírat mobily a z nich získávat zásadní informace, například o místě, z něhož běženec přichází, o jeho cestě či případných kriminálních akcích. Tento nástroj má být uplatňován v případech podezření, že uprchlík o sobě podává falešné údaje.

Letos 30 tisíc běženců

Podobný přístup zvolilo Dánsko, které migrantům odebírá peníze a cennosti ve výši 10 tisíc dánských korun (35 tisíc Kč)

V Německu se podle Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky analýza dat z mobilních telefonů považuje za poslední možný nástroj a uplatňuje se pouze v ojedinělých případech v rámci úzkého právního rámce.

Prioritou nové rakouské vlády je boj s nelegální migrací, uvedl ministr vnitra Herbert Kickl (FPÖ). Rakousko má od roku 2016 stanovenu hranici pro příjem migrantů. V roce 2018 to bude 30 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám