Hlavní obsah

Británie chce kvůli posunu v kauze Skrpal mimořádné jednání Rady bezpečnosti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie žádá kvůli případu otravy bývalého dvojitého špióna Sergeje Skripala a jeho dcery Juliji mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, napsala agentura DPA s odvoláním na vyjádření britského ministra zahraničí Borise Johnsona. Jednání by se mohlo konat příští týden. Londýn chce projednat výsledky zprávy expertů Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Jednání Rady bezpečnosti OSN (ilustrační foto)

Článek

Odborníci z OPCW uvedli, že látka, kterou byli Skripalovi otráveni, je opravdu novičok. A podle jejich zjištění byla látka „velmi čistá”. [celá zpráva]

Zpráva neuvedla, odkud jed pochází, šéf britské diplomacie má ale jasno. „Nemůže být pochyb o tom, že výsledky jsou přesvědčivé. Není pochyb o tom, co bylo použito. Není jiné vysvětlení toho, kdo je odpovědný. Jenom Rusko má prostředky, motiv a minulost,” komentoval zprávu Boris Johnson.

Skripal a jeho dcera byli nalezeni na začátku v bezvědomí v parku v jihoanglickém městě Salisbury. Británie vzápětí obvinila z jejich otravy Rusko. Moskva jakýkoliv podíl na otravě Skripalových odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám