Hlavní obsah

Útočník z Münsteru zanechal dopis, stěžoval si na návaly agrese a bědný život

– Münster

Osmačtyřicetiletý Němec, který v sobotu v centru Münsteru najel do skupiny lidí, po sobě zanechal osmnáctistránkový dopis, v němž zmiňuje „opakovaná nervová zhroucení“ a „návaly agrese“. Právě psychické problémy ho vedly k sobotnímu útoku, kdy vjel se svým vozem do zahrádky restaurace a zabil dva lidi. Sebe pak zastřelil.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policejní dodávky v Münsteru

Článek

Jens R. podle listu Süddeutsche Zeitung v osmnáctistránkovém dopisu, který má datum 29. března, podrobně líčí zážitky z dětství, jež vnímal jako ponižující a jež podle něj mohly za to, že měl vážné problémy. Zabývá se konflikty s rodiči i pocity viny. Stěžoval si i na nepovedenou operaci.

Policie zatím objevení dopisu oficiálně nepotvrdila, ale podle stanice Deutsche Welle uvedla, že našla e-mail, který v březnu Jens R. zaslal několika lidem. Obsahoval prý „vágní zmínky o sebevražedných myšlenkách“, ale nic nenasvědčovalo tomu, že „by chtěl ohrozit životy dalších lidí”, poznamenává deník.

Při pátrání po možných příčinách sobotního incidentu se přišlo také na to, že Jense R. v letech 2015 a 2016 několikrát vyšetřovala policie, a to kvůli vyhrožování, poškození cizí věci, útěku z místa nehody a podvodu. Všechna řízení byla ale zastavena.

Známo zatím není, kde vzal zbraň, kterou se zastřelil. Zbrojní průkaz neměl.

Jens R. vjel v sobotu odpoledne do davu lidí se svou campingovou dodávkou, přičemž zabil 51letou ženu a 65letého muže. Dalších dvacet lidí zranil. Dva zůstávají nadále v kritickém stavu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám