Hlavní obsah

Severokorejský ministr zahraničí jedná v Moskvě

– Moskva

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho přiletěl v pondělí do Moskvy, kde bude do středy jednat o situaci na Korejském poloostrově. Oznámila to agentura TASS. V úterý se má setkat s ruským partnerem Sergejem Lavrovem, zda je v plánu jednání s prezidentem Vladimirem Putinem, ruské zdroje neuvedly.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Severokorejský ministr zahraničí Jong-ho při projevu v OSN

Článek

Podle oficiální zprávy bude ministr Ri Jong-ho v Moskvě „posuzovat stav a perspektivy rozvoje dvoustranných vztahů a vymění si názory na klíčové mezinárodní a regionální problémy s důrazem na urovnání situace na Korejském poloostrově”.

Do Moskvy severokorejský ministr podle TASS přiletěl pravidelnou leteckou linkou z turkmenského Ašgabatu, kde byl na oficiální návštěvě.

Informace oživila spekulace o přípravě vrcholné schůzky prezidenta Vladimira Putina se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Podle japonského tisku se Kim postupně chce sejít s nejvyššími představiteli Jižní Koreje, USA, Číny, Japonska a Ruska.

S čínským prezidentem Si Ťin-pchingem se severokorejský diktátor setkal už v březnu během své první zahraniční cesty od nástupu k moci. [celá zpráva]

Vrcholné schůzky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a s americkým prezidentem Donaldem Trumpem jsou už několik týdnů plánovány na duben a květen. Ri Jong-ho jednal v půlce března ve Švédsku. [celá zpráva]

Ruské ministerstvo zahraničí koncem března oznámilo, že v Moskvě se v nejbližší době uskuteční řada mezinárodních schůzek věnovaných řešení situace na Korejském poloostrově.

Reklama

Výběr článků

Načítám