Hlavní obsah

Miliardář Vítek kvůli penězům zastavil Švýcarům vleky. Stačily dva dny a má dohodu

Právo, Novinky, vpl, fia
Aktualizováno

Ve známém lyžařském středisku Crans-Montana na jihozápadě Švýcarska se v úterý přes ideální podmínky pro zimní sporty zastavily vleky, které vlastní český miliardář Radovan Vítek. Tímto krokem zatlačil na místní radnici, aby uhradila veřejnou dotaci ve výši 800 tisíc franků (zhruba 17 miliónů korun). Ve čtvrtek dosáhl s místními úřady dohody a od pátku vleky opět pojedou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek.

Článek

„Slunce svítí, není nijak mimořádně chladno a všude leží bohatě sněhu. A přesto vleky stojí,“ popisuje švýcarský list Berner Zeitung situaci, která trvá od úterý.

„Katastrofa. Nerozumíme tomu. Neměli to dělat na úkor turistů,“ přináší reakce návštěvníků vyhlášeného zimního střediska švýcarský server Blick. Turisté odjíždějí, škoda zůstává, shrnuje server svou reportáž o svérázném závěru sezóny v Crans-Montaně.

„Hájili jsme naše oprávněné zájmy a jsme rádi, že se alespoň nyní podařilo zástupce obcí v regionu Crans-Montana dostat k jednacímu stolu a dosáhnout dohody. Mohu tedy konstatovat, že lanovky budou opět spuštěny, a lyžaři si tak sezónu užijí až do samého závěru,” řekl Novinkám mluvčí Vítkovy společnosti CPI Property Group Jan Burian.

Podle švýcarského serveru RTS je výsledkem čtvrtečního jednání znovuzprovoznění vleků až do konce sezóny 15. dubna. Podrobnosti o dohodě ale nebyly zveřejněny.

Spor o peníze

Jádro sporu spočívalo ve Vítkově požadavku, aby se obec víc podílela na provozu vleků. Z nedostatečné podpory obvinil místní úřady ředitel firmy CMA provozující vleky v oblasti Crans-Montana-Aminona Philippe Magistretti. V otevřeném dopise připsal odpovědnost za zastavení provozu správě obce.

Vítek v Crans-Montaně žije a do rozvoje turistiky v regionu už vložil nemalé peníze.

Podle Magistrettiho ale nechala radnice provozovatele ve štychu, a to navzdory tomu, že investoval z firemní pokladny víc než dva milióny švýcarských franků (téměř 43 mil. korun) do potřeb obce, především infrastruktury. Společnost je podle něj lokomotivou místní ekonomiky. Po konšelech chce, aby z rozpočtu uvolnili roční podíl ve výši 800 tisíc franků (zhruba 17 mil. korun). Sousední obce Icogne a Lens s tím už dávno souhlasí, píše Magistretti.

Do sporu zasáhl i Spolkový úřad dopravy (FOT), který pohrozil, že v krajním případě hrozí firmě i ztráta koncese.

Radnice se brání

Šéfové obecních rad v Crans-Montaně, Icogne a Lens Magistrettiovy výroky odmítli –  rovněž v otevřeném dopise. „Veřejné rozpočty vložily už do lyžařských zařízení mnoho peněz,“ sdělili v dopise, z něhož citoval list Le Nouvelliste. Nejnovější návrh se ke správám obcí dostal teprve na sklonku února. Protože je pro ně velmi drahý, nemohly ho hned rychle požehnat, dodal Berner Zeitung.

Magistretti: Vítek není žádný mecenáš

Investor Vítek není žádný mecenáš, napsal jeho obchodní partner Magistretti s tím, že český miliardář je kultivovaný obchodník, jenž ví, že jen chytře vedený podnik může být dlouhodobě úspěšný.

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze sjezdovek ve švýcarském lyžařském areálu Crans Montana.

O Vítkovi se toho podle deníku málo ví. Žije v kantonu Wallis, miliardy vydělal na nemovitostech, ekonomický časopis Bilanz odhaduje jeho majetek na více než tři miliardy švýcarských franků (téměř 64,5 mld. korun). Je mu 46 let, je ženatý, má čtyři děti a vyhýbá se médiím.

Jeho skupina CPI Property, které patří i vleky v Crans-Montaně, sídlí v Lucembursku, investuje ve velkém stylu do nemovitostí v celé Evropě, především v Česku a v Berlíně. Nemovitostní portfolio ve výši 7,5 miliardy eur (190 mld. korun) vzrostlo loni nákupy, mimo jiné jedenácti obchodních center, a zhodnocením investic v porovnání s předchozím rokem bezmála o třetinu.

Finanční injekci prý vůbec nepotřebuje

Švýcarský server Blick v této souvislosti poznamenává, že Vítek požadovanou finanční injekci vůbec nepotřebuje.

Berner Zeitung připomíná Vítkovy skromné začátky: v devadesátých letech se podílel podle časopisu Forbes na kupónové privatizaci na Slovensku, v roce 1997 vstoupil na český trh do hotelové branže, čímž položil základ svého impéria.

Také v Crans-Montaně má Vítek velké plány. Zařízení provozuje „po americku“, píše časopis Bilanz, což znamená, že chce dosahovat zisku. V lyžařském středisku mu opatří nejen vleky, ale také horské restaurace a parkoviště. K tomu se musí připočíst ještě klinika a nový resort se dvěma hotely a četnými luxusními byty. Celková investice obnáší 180 miliónů švýcarských franků (3,87 mld. korun), uzavírá Berner Zeitung.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám