Hlavní obsah

Redaktoři slovenské veřejnoprávní televize a rozhlasu se bouří

– Bratislava
Právo, ivi

Šest desítek zaměstnanců veřejnoprávní instituce Rozhlas a televize Slovenska (RTVS), většinou televizních redaktorů a editorů, se prostřednictvím otevřeného dopisu ohradilo proti poměrům v redakci zpravodajství a proti směřování této veřejnoprávní instituce. Stalo se tak den poté, co v RTVS dostala výpověď jedna z nejzkušenějších novinářek, šéfeditorka rozhlasového zahraničního zpravodajství Oľga Baková.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Rezník, ředitel RTVS

Článek

„Zatím pracujeme svobodně, ale v nepřátelské atmosféře,“ upozornili. Redaktoři RTVS píšou o vytláčení profesionálů z veřejnoprávního média a protlačování sporných respondentů do reportáží.

Redaktory pobouřila také slova šéfa zpravodajství Vahrama Chuguryana, kterému se nelíbilo, že zaměstnanci RTVS nosili ve vysílání odznak s nápisem #AllForJan. Připomínali si tím zavražděného novináře serveru Aktuality.sk Jána Kuciaka.

„Náš přímý nadřízený o nás vyhlásil, že nám nejde o čestnou a profesionální novinařinu, ale o přímé zasahování do politiky. Je to lež,“ napsali redaktoři RTVS.

Podle nich v instituci přetrvává napjatá atmosféra. „Jsme svědky eliminace, degradování a přeřazování profesionálů, kteří vyjadřují vůči managementu kritický názor,“ upozorňují novináři.

Vazby na vládní koalici

Generálním ředitelem RTVS se loni stal Jaroslav Rezník, který je považovaný za člověka blízkého současné vládní koalici. Do vedoucích funkcí byli poté dosazeni bývalí pracovníci tiskových odborů politiků.

„Většinou se jedná o lidi, kteří překročili napsané novinářské pravidlo a přišli z tiskových oddělení. Dosud nezavedli mechanismus, který by vyloučil možný vliv jejich konfliktu zájmů na obsah zpravodajství. Nevěříme, že naši nadřízení jsou schopni ochránit redakci před silnými tlaky z vnějšího prostředí,“ píšou redaktoři.

Rezník jakékoli ohrožení zpravodajství ze strany vedení odmítá a tvrdí, že jsou to právě mladí a málo zkušení redaktoři, kteří mnohdy vytvářejí neprofesionální a až obtěžující zprávy s tendenčností a podsouváním vlastních názorů.

„Napravit tento nelichotivý stav není pro žádné vedení lehký a ani bezbolestný proces. Radikální mladé jádro zpravodajství, místo aby svou energii věnovalo sebevzdělávání a pozorně poslouchalo, jaké nové výzvy se mu nabízejí, respektive aby se na nich spolupodílelo, se rozhodlo postavit barikádu, hledat nepřítele a křičet na ostatní: kdo nejde s námi, jde proti nám,“ uvedl Rezník.

Reklama

Výběr článků

Načítám