Hlavní obsah

Papež prosil za mír pro milovanou Sýrii i za rozvahu v rozhovorech o KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Konec „probíhajícího vyvražďování” v Sýrii či „ovoce moudrosti” pro osoby odpovědné za řešení diplomatické krize kolem KLDR. I tato přání v neděli ve Vatikánu vyslovil papež František ve velikonočním mírovém poselství před tradičním požehnáním Městu a světu. V projevu zmínil také konflikty v Jemenu, Jižním Súdánu či na Ukrajině.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Papež František

Článek

Z centrálního balkónu Svatopetrské baziliky prosila hlava katolické církve Boha o „ovoce míru pro celý svět, počínaje milovanou a sužovanou Sýrií, jejíž populace je vyčerpána válkou, která nemá konce”. Papež vyzval všechny odpovědné politiky a vojáky, aby pracovali na okamžitém ukončení bojů a umožnili tak návrat miliónů uprchlíků.

Následně žádal o usmíření „ve Svaté zemi, stižené opět v těchto dnech otevřenými konflikty, jichž nejsou ušetřeny ani bezbranné osoby”. V pátek při střetech izraelských vojáků a demonstrantů v palestinském Pásmu Gazy přišlo o život nejméně 15 lidí, což je podle agentury AFP nejhorší moment izraelsko-palestinského konfliktu od roku 2014.

František v neděli také podpořil dialog na Korejském poloostrově, který podle něj napomáhá rozvoji harmonie, a doufá že odpovědné osoby bude provázet moudrost a rozvaha. Nemělo by se podle něj zapomínat ani na konflikt v Jižním Súdánu nebo problémy ve Venezuele, kde oběti útlaku „žijí v jistém druhu cizí země uvnitř vlastního státu”.

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista, které si v neděli křesťané připomínají, označil František za zdroj naděje pro lidstvo. „Naše víra se rodí ráno na Velikonoce: Ježíš žije! Tato zkušenost je jádrem křesťanského poselství," napsal ráno miliónům svých sledujících na sociální síti Twitter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám