Hlavní obsah

Britské velvyslanectví v Moskvě udělalo pro diplomaty prezentaci ke kauze Skripal

– Moskva

Britské velvyslanectví v Moskvě uspořádalo v úterý prezentaci pro zástupce zhruba osmdesáti ambasád, na níž zveřejnilo poznatky Londýna ke kauze bývalého ruského špióna Sergeje Skripala, otráveného počátkem března v britském městě Salisbury. Dokument předložený diplomatům zveřejnil v plném znění list Kommersant. Ruské ministerstvo zahraničí označilo prezentaci za fiasko.

Foto: Profimedia.cz

Budova britské ambasády v Moskvě

Článek

List Kommersant napsal, že informace poskytnuté diplomatům byly shrnutím již známých skutečností s jedinou důležitou výjimkou. Dosud Londýn označoval vinu Ruska za velmi pravděpodobnou, nyní tvrdí, že Moskva je „vinna bez sebemenších pochyb”. Americký velvyslanec v Moskvě Jon Huntsman označil šestistránkovou prezentaci za velmi přesvědčivou, napsal ruský deník.

Britský dokument obsahuje chronologii útoku na Skripala a jeho dceru Juliji, které 4. března našla britská policie v bezvědomí na lavičce v Salisbury. Popisuje látku novičok a uvádí seznam nepřátelských aktů Ruské federace za posledních dvanáct let.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila na Facebooku  britskou prezentaci za fiasko. „Na základě těchto šesti stránek se rozhodli o zodpovědnosti cizího státu za chemický útok,” napsala mluvčí.

Solidarita s Brity

Huntsman řekl listu Kommersant, že prezentace, jejíž podklady zástupci zahraničních ambasád obdrželi, přesvědčila spojence Britů o nutnosti být ve Skripalově kauze s Londýnem solidární. USA v reakci na aféru kolem bývalého ruského agenta vyhostily ze země 60 ruských diplomatů.

Celkem pak 27 států světa vyhostilo 144 ruských diplomatů a z bruselského sídla NATO musí odejít dalších sedm akreditovaných Rusů. Lucembursko se ve středu podle agentury Bloomberg rozhodlo v souvislosti s kauzou Skripalových povolat z Moskvy svého velvyslance ke konzultacím.

Reklama

Výběr článků

Načítám