Hlavní obsah

Mlácení obušky a najíždění do lidí. Bratislava si připomněla protikomunistickou demonstraci

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Při příležitosti 30. výročí tzv. svíčkové manifestace se v sobotu konala na bratislavském Hviezdoslavově náměstí rekonstrukce tehdejšího policejního zásahu proti věřícím. Jejich akce byla jednou z prvních výrazných demonstrací proti komunistickému režimu na Slovensku a předzvěstí událostí v listopadu 1989.

BEZ KOMENTÁŘE: Rekonstrukce zásahu SNB proti demonstrantům v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Na Hviezdoslavově náměstí se před třiceti lety shromáždilo přes 2000 věřících, kteří se modlili a drželi v rukou svíčky. Volali po náboženských a občanských svobodách. Další stovky věřících, kteří vycházeli z kostelů, policie na náměstí nepustila a zadržela je v okolních ulicích.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rekonstrukce 30 let starého zásahu proti tzv. svíčkové manifestaci v Bratislavě.

Veřejná bezpečnost vyzvala věřící na náměstí, aby se rozešli. Když neuposlechli, následoval zásah. Vozy Veřejné bezpečnosti najížděly do lidí, byly nasazeny kropící vozy a vodní dělo. Asi dvě stě lidí bylo zadrženo a předvedeno na policejní služebny.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Rekonstrukce 30 let starého zásahu proti tzv. svíčkové manifestaci v Bratislavě.

„Byla jsem tady i před třiceti lety a bylo to strašné. Měli jsme strach. Jsem ráda, že tato rekonstrukce ukazuje mladými lidem minulost,“ řekla Novinkám paní Alena z Bratislavy. „Vypadá to dost strašidelně, jak ta auta najíždějí do lidí. Neumím si představit, jaké to bylo před třiceti lety doopravdy,“ uvedla studentka Jarmila.

Reklama

Výběr článků

Načítám