Hlavní obsah

V Bratislavě vyšli do ulic vysokoškoláci, připomněli si vraždu novináře Kuciaka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Po nečekaném zrušení bratislavského shromáždění Za slušné Slovensko, vyšli do ulic hlavního města vysokoškoláci. Památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové si připomněli pietním pochodem. Akce se konaly i v dalších slovenských městech.

Demonstrace v Bratislavě

 
Článek

Stovky lidí se vydaly od budovy Univerzity Komenského na Náměstí Slovenského národního povstání, kde zapálily svíčky na památku Jána a Martiny.

Studentka Eva Kaliská Novinkám řekla, že přišla na bratislavský pochod, protože nesouhlasí s přerušením protestů. „Výměna figurek ve vládě nestačí. Na Slovensku se musí změnit styl politiky,“ konstatovala. „Před týdnem nás bylo na náměstí 65 tisíc. To se mělo využít k zásadnějším změnám. Kosmetická úprava vlády nestačí. Problémem Slovenska je všudypřítomná korupce,“ dodal její přítel Andrej.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Pietní pochod v Bratislavě.

Organizátoři ve čtvrtek zrušili původně avizované páteční shromáždění Za slušné Slovensko s odůvodněním, že prezident Andrej Kiska už jmenoval novou vládu. „Nikam neodcházíme a budeme pozorně sledovat systémové změny, k nimž se nová vláda přihlásila“ napsali organizátoři na sociální síti.

Masové demonstrace

Tři shromáždění Za slušné Slovensko organizovalo osm mladých lidí a v Bratislavě se na nich zúčastnilo nejvíc lidí od roku 1989. Další podobné akce se konaly v desítkách dalších slovenských měst. Řečníci na shromážděních požadovali vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a rekonstrukci vlády. Na shromážděních se objevil také požadavek na předčasné volby nebo na generální stávku.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Slováci vyšli do ulic po vraždě novináře a jeho přítelkyně. Kuciak totiž ve svých článcích poukazoval na korupci na nejvyšších místech, na působení italské mafie na východním Slovensku a její propojení na lidi na Úřadě vlády. Vražda ani po měsíci nebyla vyšetřena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám