Hlavní obsah

V Bratislavě vyšli do ulic vysokoškoláci, připomněli si vraždu novináře Kuciaka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po nečekaném zrušení bratislavského shromáždění Za slušné Slovensko, vyšli do ulic hlavního města vysokoškoláci. Památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové si připomněli pietním pochodem. Akce se konaly i v dalších slovenských městech.

Demonstrace v Bratislavě

 
Článek

Stovky lidí se vydaly od budovy Univerzity Komenského na Náměstí Slovenského národního povstání, kde zapálily svíčky na památku Jána a Martiny.

Studentka Eva Kaliská Novinkám řekla, že přišla na bratislavský pochod, protože nesouhlasí s přerušením protestů. „Výměna figurek ve vládě nestačí. Na Slovensku se musí změnit styl politiky,“ konstatovala. „Před týdnem nás bylo na náměstí 65 tisíc. To se mělo využít k zásadnějším změnám. Kosmetická úprava vlády nestačí. Problémem Slovenska je všudypřítomná korupce,“ dodal její přítel Andrej.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Pietní pochod v Bratislavě.

Organizátoři ve čtvrtek zrušili původně avizované páteční shromáždění Za slušné Slovensko s odůvodněním, že prezident Andrej Kiska už jmenoval novou vládu. „Nikam neodcházíme a budeme pozorně sledovat systémové změny, k nimž se nová vláda přihlásila“ napsali organizátoři na sociální síti.

Masové demonstrace

Tři shromáždění Za slušné Slovensko organizovalo osm mladých lidí a v Bratislavě se na nich zúčastnilo nejvíc lidí od roku 1989. Další podobné akce se konaly v desítkách dalších slovenských měst. Řečníci na shromážděních požadovali vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a rekonstrukci vlády. Na shromážděních se objevil také požadavek na předčasné volby nebo na generální stávku.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Slováci vyšli do ulic po vraždě novináře a jeho přítelkyně. Kuciak totiž ve svých článcích poukazoval na korupci na nejvyšších místech, na působení italské mafie na východním Slovensku a její propojení na lidi na Úřadě vlády. Vražda ani po měsíci nebyla vyšetřena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám