Hlavní obsah

EU musí na otravu Skripala zareagovat rázně, shodli se Merkelová a Morawiecki

• Aktualizováno

Reakce Evropské unie na ruský útok na dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru by měla být rázná. V pondělí se na tom shodli německá kancléřka Angela Merkelová a polský premiér Mateusz Morawiecki během jednání ve Varšavě. Nadcházející summit EU podle nich musí přijmout v této věci jasný závěr.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Shodli jsme se, že Evropská unie by měla přijít s ráznou, a nikoli jen symbolickou reakcí a očekáváme od EU, aby v závěrech po Evropské radě bylo téma ruského útoku rovněž obsaženo,” řekl podle agentury PAP na společné tiskové konferenci Morawiecki.

Podle Merkelové budou evropští lídři na summitu začínajícím ve čtvrtek s britskou premiérkou Theresou Mayovou aféru Skripal řešit.

„Stojíme ruku v ruce s Británií,” řekla Merkelová, podle níž Německo i Polsko usilují o dobré vztahy s Londýnem i vzhledem k projednávaným podmínkám odchodu Británie z Unie.

Ministři zahraničí zemí EU v pondělí vyzvali Rusko, aby bezodkladně odpovědělo na otázky Londýna a mezinárodního společenství ohledně útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury. [celá zpráva] Zatímco podle Británie je za útokem na Skripala spáchaným 4. března nade vší pochybnost Rusko, Moskva podíl na něm odmítá. [celá zpráva]

Samostatný postup zvolilo Švédsko, které si předvolalo ruského velvyslance. "Ruský velvyslanec bude zítra (v úterý) předvolán na ministerstvo zahraničí kvůli ruským obviněním, že je Švédsko zdrojem nervového jedu použitého při pokusu o vraždu v Salisbury," uvedla mluvčí švédské diplomacie.

Řeč byla i o sporné justiční reformě

Morawiecki zároveň v pondělí zahájil s Evropskou komisí dialog o své justiční reformě kritizované Bruselem. Polský premiér to oznámil po jednání s Merkelovou.

Polsko podle něj zároveň bude usilovat o celkovou změnu azylového a migračního systému EU. Oba lídři se shodli na tom, že v klíčových tématech by měly unijní země postupovat jednotně.

„Ujistil jsem paní kancléřku o naší otevřenosti k dialogu jak s Evropskou komisí, tak s unijními institucemi v kontextu různých debat a dilemat, která nyní máme," řekl podle agentury PAP Morawiecki na společné tiskové konferenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám