Hlavní obsah

Prezidentské volby v Rusku provázely masové podvody a tlak na voliče

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin dosáhl v neděli největšího vítězství ve volbách, když získal více než tři čtvrtiny hlasů. Historický úspěch však zpochybňuje ohromné množství volebních podvodů, z nichž některé se udály přímo před kamerami. Mnohé voliče navíc zlákaly různé výhody a státní zaměstnanci občas vyžadovali potvrzení, že hlasovali, což naznačuje, že na ně byl vyvíjen tlak, aby šli volit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery ve volebních místnostech v Rusku odhalily případy podezřelého vhazování lístků do urenVideo: Reuters

 
Článek

Tři tisíce lístků byly označeny za neplatné ve dvou volebních místnostech v oblasti Kuzbasu. „Tvrzení o narušení hlasování v obvodech 509 a 766 v Novokuzněcku a Meždurečenském jsou potvrzená, výsledky byly anulovány,“ řekl Interfaxu předseda volební komise v Kemerovském kraji Jurij Jemeljanov. Nyní se pátrá po pachatelích.

Zatčen už byl muž v sibiřském Arťomu, který strčil do urny více hlasovacích lístků.

I ve městě Ljuběrcy, kde voliči vhazovali do uren více hlasovacích lístků, byly nakonec volby anulovány. Předsedkyně volební komise Ella Pamfilovová prohlásila: „Komise se rozhodla označit volby v tomto místě za neplatné, hlasovací lístky jsou neplatné.” [celá zpráva]

Foto: Evgeny Feldman, ČTK/AP

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj,hovoří s kandidátkou Xenijí Sobčakovou

Podivných případů však bylo mnohem víc. Opoziční vůdce Alexej Navalnyj, kterému neumožnili kandidovat, protože je odsouzený, rozmístil u volebních místností 33 214 svých pozorovatelů. Ti zjistili tisíce porušení pravidel hlasování, jen v Moskevské oblasti jich evidovali 450, v samotné Moskvě 378, v Baškorstánu 401, v Petrohradu pak 322 a v Krasnojarském kraji 197.

Vhazování celých svazků volebních lístků opoziční pozorovatelé zaznamenali v Čeljabinsku, Přímořském a Krasnojarském kraji, v Jakutsku nebo na jihu Sachalinu.

Poražená Xenija Sobčaková už v neděli večer pohrozila, že kvůli pěti nejzávažnějším manipulacím s hlasovacími lístky zvažuje podání stížnosti. Jmenovitě jde o případy v Jakutsku, Dagestánu, Arťomovském, v Kemerovské oblasti a ve městě Ljubercy. V posledních třech případech však byly výsledky voleb už anulovány.

Foto: Evgeny Feldman, ČTK/AP

Vůdce ruské opozice označil volby za Nevolby 2018

Stěžoval si nakonec i druhý komunista Pavel Grudinin: „Už teď je jasné, že volby nebyly čestné. Naneštěstí měl Navalnyj pravdu - v Moskevské oblasti můžete volit dvakrát nebo třikrát.”

Tlak na voliče

Mnohem horší byl však tlak na samotné voliče, aby šli hlasovat. Nejde jen o různá lákadla v podobě občerstvení a soutěží nebo slev. [celá zpráva] Šlo o tlak ze strany úřadů a zaměstnavatelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zlevněné potraviny, měření tlaku, hudební vystoupení: Lákadla, která mají k urnám přitáhnout co nejvíce voličůVideo: Reuters

Dva pozorovatelé v Gorném Ščinu u Jekatěrinburgu řekli, že mezi polednem a druhou odpoledne zaznamenali neobvykle vysoký počet hlasujících. „Lidé přicházeli naráz ve skupinách.“ Lidi se podle nich fotili s hlasovacími lístky. Lékař v místní nemocnici vysvětlil agentuře AP, proč tomu tak bylo. Do dvou museli představitelé nemocnice podat hlášení, jak zaměstnanci volili.

Třiačtyřicetiletý Moskvan vysvětlil, proč šli mnozí hlasovat: „Odpověď je jasná: jestliže chci dál pracovat, hlasuju.“

Putin ale odmítl tvrzení, že volby byly zmanipulované, jako „nesmysl“.

Anketa

Věříte, že volby v Rusku proběhly férově?
Ano, není důvod tomu nevěřit
46 %
Jsem na vážkách
0,7 %
Ne, pochybností je až příliš
51,5 %
Nezajímá mě ruská politika
1,8 %
Celkem hlasovalo 3481 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám